Općina Cestica dobila proračun za 2017. u visini od 22,5 mil. kn

M.P./Varaždinske vijesti | 18.11.2016. u 12:42h | Objavljeno u Našim krajem

Općinski vijećnici Općine Cestica na jučerašnjoj su sjednici većinom glasova usvojili proračun za 2017. godinu koji će iznositi 22.501.989,00 kuna. Uvodno izlaganje o prijedlogu proračuna dao je načelnik Mirko Korotaj istaknuvši kako su prioriteti financiranja bazirani na razvoju, socijalnoj osjetljivosti, ambicioznosti i realnosti.

- Proračun ima iznimno izraženu razvojnu komponentu. Nastavlja se s važnim kapitalnim projektima, rekonstrukcijom nerazvrstanih cesta na području općine i izgradnjom Kulturnog centra. U idućoj će godini također započeti i radovi na izgradnji kanalizacije u sklopu Aglomeracije Varaždin i provedba projekta Kamp Cestica. Osim kapitalnih projekata, planirano je i redovito provođenje komunalnih djelatnosti - istaknuo je Korotaj dodavši kako proračun ima i vrlo izraženu socijalnu komponentu.

Naglasak je na pronatalitetnoj politici pa Općina nastavlja s jednokratnim pomoćima roditeljima za novorođeno dijete u iznosu od 1.000 kuna po djetetu. Usto, nastavlja se i sufinanciranje boravka djece u dječjem vrtiću, a svi će osnovnoškolci dobiti radne bilježnice, atlase i likovne mape. Također, nastavit će se i stipendiranje svih studenata drugih i viših godina studija, a odobreno je i pet stipendija za brucoše.

Predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen zadovoljan je što je većina vijećnika podržala i usvojila proračun kao temeljni akt bitan za normalno funkcioniranje i provođenje određenih projekata, dok je zamjenik načelnika Žarko Rodeš naveo kako je proračun izrađen prema smjernicama izvršenja iz 2016. godine te da se u neizvjesnosti prati što će biti od najavljene porezne reforme gdje se jedinicama lokalne samouprave planira uzeti znatan dio prihoda.

Također, na sjednici Općinskog vijeća naglašeno je kako će se i u idućo godini nastaviti s isplatama "božićnica" umirovljenicima čija mirovina je manja od 2.000 kuna. Naime, Općina se već niz godina, kroz socijalne programe, brine za mještane slabijeg imovinskog stanja pa se financira ogrjev, podmiruju troškovi stanovanja, isplaćuju jednokratne pomoći za obrazovanje, a školska kuhinja je besplatna za djecu slabijeg imovinskog stanja.

Općina će kao i dosad pomagati rad svih udruga, a uz sve nabrojene projekte čelnici Općine vjeruju u uspjeh realizacije još nekoliko vrijednih projekata kroz natječaje ministarstava i europskih fondova.

Označeno u