Oko tri stotine hodočasnika na korizmenom Križnom putu „Stopama pobijenih“

V.V. | 5.4.2017. u 09:15h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji župe sv. Jurja u Đurmancu i Udruge Macelj 1945. u subotu 1. travnja održan je 8. tradicionalni korizmeni Križni put „Stopama pobijenih“ – Đurmanec, Ilovac , Macelj.

Križnom putu je nazočilo oko tri stotine hodočasnika iz Đurmanca, Krapine, Zagreba, Dubrovnika, Varaždina i Toronta.

Okupljanje vjernika započelo je pri prvoj postaji Križnoga puta – Željezničkoj postaji Đurmanec, koja je u svibnju i lipnju 1945. bila mjestom polaska na „put bez povratka“, ratnih zarobljenika i civila, koji su prethodno vlakom dovezeni na Željezničku postaju u Đurmancu.

- Partizani su ratne zarobljenike sa željezničke postaje sprovodili prema obližnjem logoru u pilani Đurmanec te ih u skupinama na noćnim pohodima otpremali na desetak kilometara udaljene razne lokacije Maceljske gore gdje su se vršile masovne likvidacije - kazao je Ivan Jaklin, glasnogovornik Udruge Macelj 1945.

Sudionici ovogodišnjeg Križnog puta krenuli su na pokornički hod dug oko osam kilometara putem kojim su sprovođeni i ratni zarobljenici 1945. od Đurmanca do Maclja.

Cestom iz Đurmanca krenulo se u smjeru naselja Smiljanova Graba, prema Maclju. Put od Đurmanc vodi prema šumi na uzvisinu i nekadašnji zaselak Ilovec, gdje su 1992. otvorene jame i pronađeni posmrtni ostatci nekoliko stotina stradalih, te na lokaciji Lepa Bukva gdje su također 1992. pronađeni zemni ostatci nekoliko stotina žrtava, među ostalim 21 svećenika, bogoslova i franjevca.

Na toj lokaciji, zvanoj Lepa Bukva kardinal Franjo Kuharić prvi put je 1991. služio sv. Misu za sve žrtve Maclja. Na tom je mjestu bila XII. postaja Križnog puta - Isus umire na križu. Do Crkve Muke Isusove bile su još dvije postaje Križnog puta i to do posljednje postaje, Maceljske grobnice u kojoj su 2005. pokopani zemni ostatci 1.163 pronađenih Maceljskih žrtava.

Označeno u