Od 7. do 9. srpnja u Jalžabetu 20. Šlingani dani

V.V. | 7.7.2017. u 15:02h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Ove godine od 7. srpnja do 9. srpnja KUD "Elizabeta" pod pokroviteljstvom Općine Jalžabet organizira svoje 20. „Šlingane dane“.

U tri dana manifestacije Jalžabet će ugostiti oko dvadesetak kulturno umjetničkih društva, tridesetak udruga koje se bave očuvanjem tradicije koje će izložiti ono što rade i čime se bave, a u svečanom mimohodu ulicama Jalžabeta koji je planiran za Subotu i nedjelju sve svoje bogatstvo narodnih nošnji predstavit će svi sudionici ovogodišnje smotre.

Otvorenje u subotu

Petak 7. srpnja je tradicionalno rezerviran za naše najmlađe. Ove godine u programu „Malih šlinganih dana“ sudjelovati će kulturno umjetnička društava i plesne skupine iz naše okolice. „Mali Šlingani dani“ ove godine su organizirani tako da se djeca susjednih sela i općina upoznaju i druže, te da se povežu i da zajednički pokažu što su naučili.

Svečano otvorenje 16. „Šlinganih dana“ predviđeno je za subotu 8. srpnja. U 17 sati počet će svečani mimohod kroz ulice Jalžabeta u sklopu kojeg će se kod stare Platane fotografirati sva kulturno umjetnička društava. Fotografije svakog društava će se ugraditi na zahvalnice koje će naši gosti ponijeti svojim kućama kao uspomenu na 20. Šlingane dane.

Nakon svečanog mimohoda i otvorenja „Šlinganih dana“ koje će otvoriti načelnik općine mag. oec. Mirko Magić gledateljima će se predstaviti KUD "Elizabeta" Jalžabet sa svojim gostima. Da bi smotra imala međunarodni karakter u goste nam dolazi KUD Fra Petar Bakula iz Posušja koji će nam prenijeti dio hercegovačke narodne baštine i tradicije.

U nedjelju 9. srpnja će se nakon mimohoda u kojem će uz folkloraše sudjelovati i konjanici i konjske zaprege, „Šlingani dani“ privesti kraju nastupima KUD-ova iz različitih dijelova Hrvatske te svečanim zatvaranjem KUDa Elizabeta.

DSC 4093

Za sva tri dana manifestacije planirano je da se u sklopu šatora na Sportskom centru održava prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači kakvi su se nekad spremali u našem kraju. Na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze.

Igrališta za najmlađe

 

Za najmlađe posjetitelje će biti postavljena posebna igrališta, a za gastronomsku ponudu Šlinganih dana će se pobrinuti ljubazno osoblje vanjske usluge Hotela Podravina iz Koprivnice. Voditelj kulturno umjetničkog dijela programa bit će gosp. Vid Balog.

Nakon kulturno umjetničkog programa svaki dan je planiran zabavni program. U petak je za dobro raspoloženje zadužen Tango bend, u subotu ćemo se opustiti uz Tamburaše mjeseca, a u nedjelju će nas zabavljati Enigma bend.

Uprava KUDa Elizabeta Jalžabet se ovim putem zahvaljuje svim sponzorima i pojedincima koji su materijalno, financijski ili na bilo koji drugi način pomogli u realizaciji ovogodišnje smotre, a posebno se zahvaljuje općini Jalžabet na pokroviteljstvu.