Obilježena 79. obljetnica pogibije narodnog heroja Josipa Kraša Foto: Grad Ivanec

Obilježena 79. obljetnica pogibije narodnog heroja Josipa Kraša

Varaždinske vijesti | 20.10.2020. u 12:04h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem odluke Gradskog vijeća Ivanca koje je obilježavanje obljetnice pogibije najpoznatijeg narodnog heroja ivanečkoga kraja Josipa Kraša uvrstilo u službeni gradski protokol, u subotu, 17. listopada, kod njegove rodne kuće u Vuglovcu prigodnim je komemorativnim skupom evocirano sjećanje na ovog velikog borca za prava radnika, osobito ivanečkih rudara, te istaknutog antifašista i domoljuba. Kraš je poginuo 18. listopada 1941. godine u Zagrebu, u okršaju s ustašama.

- Uvrštenje obilježavanja obljetnice Kraševe pogibije u gradski protokol smatrali smo nužnim i potrebnim kako bi se, s obzirom na protek godina, u kolektivnoj memoriji, a osobito kod mlađih generacija, trajno sačuvalo sjećanje na velik Krašev doprinos borbi za radnička prava i formiranju antifašističkog pokreta. Ivanečki kraj ponosi se Krašem. Njegovo ime nosi najveća hrvatska konditorska industrija, a Grad Ivanec odužio mu se imenovanjem jedne ulice – istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Milorad Batinić, koji je predvodio izaslanstvo Grada Ivanca.

- Njegov doprinos potrebno je uvijek iznova ponavljati i naglašavati posebno u aktualnom trenutku, kada smo od strane pojedinih krugova suočeni s pokušajima rehabilitacije fašističkih ideologija i kompromitiranjem uloge i vrijednosti antifašizma – naglasio je Batinić te podsjetio da je antifašizam ugrađen u Ustav RH i u temelje suvremene Europe, s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao što su demokracija, vladavina prava, poštivanje slobode manjina i pojedinaca.

- Zato ova današnja komemoracija za Kraša neka bude poziv svim građanima za još jači i energičniji trud za stvaranje društva u kome će se svaki građanin osjećati ravnopravnim, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili rodnu pripadnost – zaključio je gradonačelnik koji je zajedno sa svojim zamjenikom Brankom Putarekom ispred spomen biste Kraša položio cvijeće i zapalio svijeću u povodu 79. godišnjice njegove pogibije.

Na životni i revolucionarni put J. Kraša podsjetila je Marija Varović, predsjednica Udruge antifašista i antifašističkih boraca Ivanec te Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Varaždinske županije, koji je ujedno istaknuo zadovoljstvo načinom na koji Grad Ivanec održava njegovu rodnu kuću.

Svečanosti u Vuglovcu nazočili su i predstavnici Zajednice antifašističkih udruga Međimurske županije s predsjednikom Zvonkom Golubom, pojedini gradski vijećnici, predstavnici SDP-a i dr.

Označeno u