Na prvu izložbu vina cestičkog kraja stiglo 100 uzoraka, u subotu svi na degustaciju Foto: Franjo Talan/Općina Cestica

Na prvu izložbu vina cestičkog kraja stiglo 100 uzoraka, u subotu svi na degustaciju

M.P./Varaždinske vijesti | 17.2.2017. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Čak sto uzoraka vina stiglo je na prvu izložbu vina cestičkog kraja “VIN CE – 2017”., koju su organizirali članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica. Jedanaest uzoraka vina dobilo je zlatno odličje, 37 srebrno, 35 brončano, četiri priznanje, a 13 ih je eliminirano, a najviše bodova (83) dobila je graševina Slavka Kotolenka iz Dubrave brega.

Najviše je zaprimljeno uzoraka miješanih bijelih vina, koja su dobila i najviše zlatnih odličja, a bilo je i graševine, rajnskog rizlinga, chardonnaya, pinota sivog, sauvignona, muškata, traminca, cabernet sauvignona i frankovke. Za njihovo je ocjenjivanje bilo zaduženo povjerenstvo na čijem je čelu bio enolog Miroslav Matovinović iz Savjetodavne službe Varaždin.

cestica 3

- Imali smo dobru komisiju sa sedam licenciranih ocjenjivača i zadovoljni smo konačnim rezultatima. Ocjenjivanje je pokazalo da imamo kvalitetna vina, imamo čak 11 posto zlatnih vina što je i više nego dobro. I sva vina koja su dobila srebro jako su dobra vina. Bilo je i eliminiranih vina i to uglavnom zbog različite problematike. Mladi vinari nisu, naime, nazočili predavanjima i edukaciji, no kada to savladaju i njihova će vina biti u prosjeku - rekao je predsjednik udruge Marijan Županić.

Dodajmo na kraju da je najviše uzoraka vina bilo iz Varaždinskog vinogorja, a bilo je i nekoliko vina iz regije Haloze pa je prva izložba članova Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica poprimila i međunarodni karakter.

Rezultati ocjenjivanja, ali i podjela priznanja te degustacija ocijenjenih uzoraka održat će se sutra, 18. veljače u prostorijama DVD-a Babinec s početkom u 15 sati.

cestica 1