NA POTKOVI Donacijama i dobrovoljnim radom nastavljeno uređivanje Potkove u općini Bednja

V.V. | 6.8.2017. u 07:47h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Skupina mještana Gornjeg Ježovca i ove je godine nastavila s uređivanjem Potkove, zanimljivog lokaliteta u Mjesnom odboru Ježovec Gornji u općini Bednja. Riječ je o šumskom lokalitetu u blizini granice s Krapinsko – zagorskom županijom koji se već punih petnaest godina uređuje za vjerska i zavičajna okupljanja, a koji ima i visoke turističke potencijale.

Poznato je, naime da su uz taj lokalitet vezane zanimljive legende koje govore o tome kako je Potkova dobila ime, a ono što naročito intrigira jest činjenica da se na tom mjestu nalazi stijena s jasno vidljivim tragovima konjskih potkova i otiscima čavala. Porijeklo tih tragova nije poznato ni najstarijim mještanima.

potkova4 2017 900x675

Prošle godine na Potkovi je postavljena i blagoslovljena tradicijska drvena kućica koju je demontirala, obnovila, prenijela je na Potkovu i tamo ponovno sastavila skupina od petnaestak mještana. Kućica je namještena starinskim pokućstvom (dio namještaja je posve nov, izrađen po starinskom dizajnu) te ukrašena raznim originalnim predmetima (slikama sa sakralnim motivima, zidnim krpama, suđem, krevetninom, starinskim raspelima, ukrasima od krep papira i sl.) iz nekadašnje svakodnevice ježovečkih kućanstava.

Ove godine mjesni entuzijasti su obavili i dodatne radove – podigli su nadstrešnicu, sagradili pečenjaru, izradili novi stol i klupe te uredili vodospremu koja ih zasad opskrbljuje vodom za tehničke potrebe. Svi spomenuti radovi obavljeni uz pomoć donatora, a to su Općina Bednja, Hrvatska demokratska zajednica, Falkonet d.o.o. Bednja, Zavičajni klub Vrbno, Marjan Hlevnjak, Udruga Zagoraca Koprivnica, Damir Lonjak, Gabro Gašparić, Izidor Jurenec, Franjo Smiljanec, Ivan Šimek i Milan Vazdek. Radove su obavili Josip Bukvić, Josip Svržnjak, Ivan Slunjski, Ivan Ožvatić i Boris Buzina.

potkova3 2017 900x675

Kako bi zahvalila svima koji su dali svoj doprinos gradnji i uređivanju spomenutih objekata, Općina Bednja postavit će pločicu na kojoj će biti istaknuta imena svih donatora i graditelja.

Mještanin J. Bukvić, koji je obavio većinu stolarskih i ostalih radova, priželjkuje nastavak radova na daljnjem uređivanju objekta, točnije, uređenje potkrovlja na kojemu bi izletnici ili turisti koji se upute u ovaj zanimljiv kraj mogli prenoćiti.

Sve navedeno ujedno je i prilog predstojećem velikom proštenju koje se na Potkovi uvijek održava prve nedjelje nakon Velike Gospe, a na kojem se okuplja velik broj mještana cijelog vrbljanskog kraja i prekograničnih mjesta, a redovito stižu i iseljeni mještani te članovi Zavičajne udruge Vrbno. Tako će biti i ove godine, što potvrđuje i podatak da su dolazak na proštenje 20. kolovoza već potvrdili zavičajci iz Koprivnice.

S obzirom na to da se ove godine obilježava jubilarna 15. obljetnica održavanja proštenja na Potkovi, očekuje se da će vjersko slavlje predvoditi biskup msgr. Josip Mrzljak. Prigodan kulturno-umjetnički program izvest će KUD Vrbno, a ako je suditi po dobrim iskustvima iz prethodnih godina, okupljanje na Potkovi i ove će godine prerasti u lijepo vjersko, ali i zavičajno i društveno okupljanje i pučko slavlje uz gastronomsku ponudu DVD-a Vrbno.

Označeno u