Na Međužupanijsko druženje konjara u Novom Marofu stigla brojna konjička društva

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.9.2018. u 12:02h | Objavljeno u Našim krajem

Jučer je u Novom Marofu održano Međužupanijsko druženje konjara na kojem su tamošnji zaljubljenici u konje, zajedno s gostima iz drugih konjičkih društava, predstavili Novomarofčanima i njihovim gostima svoje životinje.

Uz novomarofske konjare u programu su sudjelovali konjari iz općina Visoko, Jalžabet i Martijanec, zatim međimurski konjari iz općine Mala Subotica, potkalnički konjari iz Koprivničko-križevačke županije te konjari iz Krapinsko-zagorske županije. Inače, susret konjara u Novom Marofu trajao je cijelo poslijepodne. Započeo je obilaskom grada nakon čega je uslijedilo predstavljanje pojedinih grupa.

– Ovo, prvi puta organizirano projahivanje našim krajem, ujedno je i promocija jednog zdravog sporta, ali i Grada Novog Marofa čija okolica nudi veliki potencijal za razvoj aktivnog turizma, pa tako i ovog jahačkog – izjavio je u ime organizatora Vladimir Međeral te dodao da je u novomarofskom kraju bilo mnogo onih koji su imali konje, ali da je, nažalost, on ostao jedini.

– Imam 60 godina, konjarstvo mi je u krvi i tradiciji, a sad su to preuzeli moj sin, unuka i moj bratić. Nadam se da će oni to i dalje održavati te da će u budućnosti osnovati i udrugu novomarofskih konjara. To sve je dosta zahtjevno, i vremenski i financijski, ali uz dobru organizaciju nije nemoguće – smatra Međeral.

Na događaju koji bi mogao postati sastavni dio turističke ponude grada Novog Marofa bio je i gradonačelnik Siniša Jenkač koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizacije posebice gostima pristiglih iz drugih općina i županija. Kazao je kako Grad Novi Marof ovakva okupljanja podupire i organizacijski te financijski budući da je riječ o promociji konjičkog sporta.

– Ovo je na neki način promocija konjičkog sporta, odnosno držanja konja općenito. Drago mi je da unazad nekoliko godina sve više ljudi drži, ali i jaši konje, koji su nekad bili gotovo isključivo radni, a danas su to u 99 posto slučajeva jahači konji. Nadamo se da će se zahvaljujući ovom okupljanju više promišljati o konjičkom sportu, ali i općenito o držanju i jahanju konja – poručio je Jenkač.

Uz konjare iz Novog Marofa, odnosno glavnog organizatora Vladimira Međerala, događanje je održano u suradnji s Gradom Novim Marofom te Turističkom zajednicom grada Novog Marofa.

konjari_marof_rujan_2018_11.JPG

konjari_marof_rujan_2018_9.JPG

konjari_marof_rujan_2018_3.JPG

konjari_marof_rujan_2018_10.JPG

konjari_marof_rujan_2018_5.JPG

konjari_marof_rujan_2018_7.JPG

konjari_marof_rujan_2018_6.JPG

konjari_marof_rujan_2018_4.JPG

konjari_marof_rujan_2018_2.JPG

konjari_marof_rujan_2018_1.JPG