Na Kipišću obilježen Dana sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata

J.Š./Varaždinske vijesti | 31.5.2020. u 14:27h | Objavljeno u Našim krajem

Posljednje subote u svibnju, ove godine i na Dan državnosti, komemorativnom svečanošću kod spomen-obilježja na Kipišću kod Možđenca obilježen je Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Svetu misu predslavio je pater Zlatko Vlahek, a potom su predstavnici Grada Novog Marofa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije i građana položili vijence i zapalili svijeće uz odavanje počasti žrtvama.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač tom je prigodom istaknuo da je Kipišće mjesto svjedočanstva tragičnih događaja i zločina nakon Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoči i spomen ploča postavljena u novomarofskoj bolnici, ali i da se spomenikom kod Matušina čuva sjećanje na još jednu tragediju i ubijene iz 1947. godine.

– Totalitarni režim bez optužbi i suđenja izvršio je egzekuciju svih onih koji su im smetali nakon Drugog svjetskog rata. Mi se prisjećamo tih žrtava, preko 600. Bili su sakupljani u bolnici, vođeni u Kipišće, bacani u jame. Na području Novog Marofa detektirano je devet takvih jama, pogotovo u šumama između Novog Marofa i Sudovca. Gradsko vijeće Novog Marofa 2008. donijelo je odluku da se na ovaj dan prisjećamo svih koji su ubijeni. Moli se za sve koji su ubijeni i upozorava da se takvi zločini nikad više ne ponove – rekao je Jenkač.

– Ovo je važan datum jer se može povezati s 30. svibnja, Danom državnosti, kada je konstituiran prvi hrvatski višestranački sabor i kada je uvedena demokracija. Da je kojim slučajem 1945. uvedena demokracija, definitivno do takvih zločina ne bi došlo. Demokracija omogućava vladavinu prava i sprječava da pojedinci koji se dočepaju prevelike vlasti uvedu diktaturu. Demokracija uvažava i druga mišljenja i najbolji je način da se osigura stabilnost, pravednost i razvoj zajednice – poručio je gradonačelnik Novog Marofa.