Mladi europski stažisti posjetili Lepoglavu

| 22.7.2018. u 14:47h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglava je jedna od najdugovječnijih destinacija u Hrvatskoj i redovita stanica europske mladeži kad je u pitanju program razmjene mladih "Eurodyssée“ kojeg provodi Skupština Europskih regija (Assembly of European Regions - AER), a jedan od koordinatora za Hrvatsku je Varaždinska županija koja kroz aktivnu suradnju s Gradom Lepoglavom i Nezavisnom udrugom mladih već devetu godinu na tri mjeseca ugošćuje mlade iz Europe.

- U Lepoglavi je tako kroz prethodno razdoblje boravilo 12 mladih Europljana na stažiranju, a dok mi još uvijek čekamo svoje 'Lepoglavčane' u programu, odnosno novu generaciju, neki su nas dan posjetili ovogodišnji stažisti iz Varaždina. Malo smo proćakulali o bitku, svijetu, aktivizmu i istini, obišli Nezavisnu udrugu mladih gdje su boravili njihovi prethodnici u programu i složili se da je Hrvatska svjetski prvak – rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je primio troje mladih, Maurícia Diasa iz Portugala te Victoriu Smith i Benjamina Guillet-Revola iz Belgije.

Inače, „Eurodyssée“ je program razmjene mladih Skupštine europskih regija koji je započeo 1985. Svrha programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki na stvaranje radnih mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći radno iskustvo.

Lepoglava je dio ovog programa od 2010. godine, a ono važno za naše mlade jest što je program koncipiran na temelju principa reciprociteta, što znači da regija ugošćuje, ali isto tako šalje mlade ljude u regije partnere. Mladi Lepoglavčani tako mogu posredstvom Grada, NUM-a i Varaždinske županije svoje „stažiranje“ obaviti u jednoj od regija Europe.