Male općine protiv euroskepticizma: U Makedoniji održan 4. event projekta SMUG EU Foto: LAG PRIZAG

Male općine protiv euroskepticizma: U Makedoniji održan 4. event projekta SMUG EU

Varaždinske vijesti | 5.10.2018. u 15:38h | Objavljeno u Našim krajem

Treća debata projekta ‘Male općine protiv euroskepticizma’ održana je 19. i 20. rujna u Kruševu, Makedoniji. Riječ je o projektu koji provodi Lokalna akcijska grupa Prigorje-Zagorje u suradnji s inozemnim partnerima (9 zemalja, 15 partnera). S hrvatske strane sudjeluju općine Breznički Hum, Breznica, Gornja Rijeka i udruga Mladi za Marof, dok LAG PRIZAG u projektu djeluje kao predstavnik grada Novog Marofa.

Prvi dan debate održani su uvodni pozdravi za okupljene. Govor su održali potpredsjednik LAG-a Dragutin Hendelja i voditelj odjela za ekonomski razvoj Kruševa Kosta Mickoski. Zatim je sudionicima predstavljen projekt i program rada te prezentacija na temu Makedonije i pristupanju EU.

U nastavku, kroz ključni dio debate 'Neka se vaš glas čuje: EU članstvo – da ili ne?', sudionici su izrazili svoja stajališta prema EU.

Nakon debata, održana je kratka diskusija te su prezentirani rezultati rada. Uvečer je organiziran posjet Kruševu.

Drugi dan eventa održane su prezentacije udruga koje djeluju u cilju razvoja lokalne zajednice: Centar za edukaciju i razvoj, Inicijativa mladih za regionalni razvoj, Akademska organizacija Kruševo i Vijeće mladih Kruševo. Zatim je uslijedila završna diskusija i press konferencija.

U međuvremenu je provedeno i glasanje posebno osmišljeno za ovu debatu. Sudionici su dobili listić da glasaju ZA ili PROTIV ulaska u EU. Rečenica glasi: „Da danas (ponovo) morate birati, biste li glasali ZA ili PROTIV ulaska vaše zemlje u EU?“ ZA je glasalo čak 44, a PROTIV samo 12 glasača.

Program se nastavio kasnije u Ohridu. Predstavnici grada sudionicima su prezentirali projekte usmjerene na razvoj Ohrida (očuvanje baštine i razvoj turizma), a financirane iz raznih europskih fondova: INTERREG – IPA CBC program za suradnju Grčke i Makedonije, COSME, Erasmus i drugi.

Događaj u Makedoniji završio je obilaskom Ohrida i međusobnim druženjem na večeri. Tijekom drugog dana eventa, projektni tim je definirao najvažnije točke za sljedeći susret u Sloveniji.

Označeno u
Galerija slika