Komunalni redari provjeravaju jesu li svi psi na njihovom području mikročipirani Foto: ilustracija / Pixabay

Komunalni redari provjeravaju jesu li svi psi na njihovom području mikročipirani

Varaždinske vijesti | 22.11.2017. u 09:27h | Objavljeno u Našim krajem

S novim Zakonom o zaštiti životinja, stupila je na snagu i obaveza kontrole obaveznog mikročipiranja pasa, odnosno sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Zakonska obaveza označavanja mikročipom na snazi je još od 2004. godine, no procjena je da danas 30 posto pasa nije mikročipirano.

- Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske odredbe stvaraju time problem cijeloj zajednici i tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja se trebaju izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nemikročipirane pse - naglašavaju tako iz Grada Novog Marofa i dodaju kako, prema dosadašnjem iskustvu, vrlo mali broj građana (3 posto) radi probleme komunalnim redarima jer su svjesni da ponovni dolazak s policijom povlači i za njih veće sankcije te je u većini slučajeva dovoljno napomenuti da mikročipiranje stoji 80 kuna, a kazna za nemikročipiranje i do 6.000 kuna.

Građani su dužni komunalnom redaru dokazati da su ispoštovali svoje zakonske obveze i mikročipirali psa, a komunalni redar može provjeriti očitanjem mikročipa vjerodostojnost navedenog u dokumentima.