Jeste li čuli za snoboke? U Noći muzeja saznajte sve o svadbenim običajima ludbreškog kraja Foto: Grad Ludbreg

Jeste li čuli za snoboke? U Noći muzeja saznajte sve o svadbenim običajima ludbreškog kraja

Varaždinske vijesti | 26.1.2023. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Jeste li čuli za snoboke? Znate li kakvog su okusa bili svatovski prfkači? Što su radile sokačice na svadbi? Znate li plesati zelje?

- Ako je vaš odgovor DA, iskoristite ovu priliku za prisjećanje, a ako je vaš odgovor NE, dođite i saznajte! - stoji u pozivu Grada Ludbrega na izložbu koja će se u petak otvoriti u ludbreškom dvorcu Batthyany.

Muzej grada Ludbrega i program "Ludbreg petkom" u sklopu Noći muzeja donose izložbu "Neseju robaču, nesu se spuntali" koja se temelji na tradicijskim svadbenim običajima ludbreške Podravine.

Ručno rađeni svadbeni ukrasi, odjevni predmeti poput spavaćice nošene prve bračne noći, vjenčanice, fotografije i dokumenti samo su neki od predmeta koji će biti izloženi.

Sama izložba nastala je kao produkt stručnog rada "Tradicijski svadbeni običaji ludbreškoga kraja" u autorstvu etnologa Roberta Kapeša, a za cilj ima sačuvati tradicijske svadbene običaje koji su već gotovo iskorijenjeni, a dio su bogate kulturne baštine ludbreškoga kraja.

Na dan otvorenja, u petak 27. siječnja, izložba će se moći razgledati od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Radno vrijeme izložbe (radnim danom) od 27.1. – 9.2. u periodu od 7 do 15 sati ili prema dogovoru uz prethodnu najavu na 042 421 512.