Izmjene prostornog plana za jači razvoj turizma Velikog Bukovaca i razvoj gospodarstva

VV | 3.2.2021. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec, održanoj jučer, prihvaćene su 3. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine. Naime, prostorni se plan mijenja s ciljem usklađenja s posebnim propisima i aktima Varaždinske županije te Općine Veliki Bukovec, važnih za razvoj i uređenje prostora općine.

Između ostalog, izmjene i dopune odnose se na problematiku iz sektora prometa, infrastrukturnih sustava, vodnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, prirode i kulturnih dobara, sustava civilne zaštite, razvoja civilnog društva i drugih relevantnih područja.

- Povećavaju se građevinska područja naselja u odnosu na dosadašnji Plan za oko 12 %, pri čemu se najveći dio odnosi na planirane gospodarske zone u naseljima Veliki Bukovec i Kapela Podravska, i to za ciljane proizvodne tvrtke koje već djeluju na tom području. Također, radi osiguranja površina za nogometno igralište na novoj lokaciji u Velikom Bukovcu značajnije su se povećale i površine namijenjene sportu i rekreaciji. Zajedno s javnim i zaštitnim zelenim površinama njihova ukupna površina je u odnosu na važeći plan povećana za oko 70,9 % - rekao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić.

Između ostalih promjena, tu je i izdvojena gospodarska zona ugostiteljsko turističke namjene „Čuklin“, koja se utvrđuje kao nastavak razvoja već izgrađene površine zemljišta OPG-a. Naime, kako se područje transformiralo na način da u okviru zemljišta OPG-a danas prevladavaju ugostiteljski i turistički sadržaji, planira se i daljnji razvoj turizma u smislu izgradnje smještajnih turističkih kapaciteta.

Osim izmjena prostornog plana Vijeće je donijelo odluku o preuzimanju obveza plaćanja dijela cijene usluga prikupljanja otpada koja se odnosi na troškove nastale radom mobilnog reciklažnog dvorišta.

- Općina će preuzeti plaćanje naknade od 5,79 kn bez PDV-a mjesečno po jednom korisniku javnih usluga, a koja se odnosi na troškove nastale radom mobilnog reciklažnog dvorišta. Tako će cijena prikupljanja otpada za naše mještane ostati ista, a korištenje reciklažnog dvorišta potpuno besplatno – pojasnio je načelnik.

Vijećnici su na sjednici donijeli odluku o pokretanju jednostavne nabave za izvođenje radova rekonstrukcije mosta na rijeci Plitvici u Dubovici koji predviđaju njegovu obnovu i proširenje.

Procijenjena vrijednost nabave bez poreza na dodanu vrijednost ukupno iznosi 1.462.000 kn. Dio sredstava osigurana su u proračunu Općine Veliki Bukovec za 2021. godinu dok će drugi dio osigurati Hrvatske vode.

Također, prihvaćena je odluka o sufinanciranju troškova pogreba. Naime, Općina će sufinancirati razliku cijene pogreba koji će se održavati vikendom i neradnim danom u odnosu na cijenu pogreba radnim danom. Riječ je o troškovima pogreba za preminule osobe s prebivalištem na području općine.