Ivanečki Crveni križ u humanitarnoj akciji "Uz nas niste sami - Za dostojanstven život" Foto: GDCK Ivanec

Ivanečki Crveni križ u humanitarnoj akciji "Uz nas niste sami - Za dostojanstven život"

Varaždinske vijesti | 17.10.2018. u 08:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Hrvatski Crveni križ u povodu svoje 140. obljetnice, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom organizira humanitarnu akciju "Uz nas niste sami – Za dostojanstven život", koja je prigodno započela na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada i traje do 31. listopada.

- Humanitarnom akcijom želimo skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe. Žive nerijetko zaboravljeni od svih i često u neljudskim uvjetima. Riječ je o ljudima koji su nas odgajali i skrbili o nama, a danas, kada nas najviše trebaju, prepušteni su sami sebi. RH staro je društvo. Starije osobe po prihodima spadaju u najsiromašniju dobnu skupinu (26,5 posto), te su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti. Povećanje udjela starijeg stanovništva i produljenje životnog vijeka dovodi do pojačane potrebe sve većeg broja ljudi koji trebaju pomoć u starijoj životnoj dobi - pojašnjava Jasminka Ruhek, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

U sklopu humanitarne akcije prikupljat će se sredstva za 140 osoba, kao simbol za 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Ivanečki Crveni križ predložio je tri staračka samačka kućanstva za uključenje u ovaj veliki projekt odnosno humanitarnu akciju - po jednu staru osobu s područja općine Bednja i gradova Ivanec i Lepoglava.

- Riječ je o korisnicima zajamčene minimalne naknade preko Centra za socijalnu skrb, dakle, o kućanstvima koja žive od 920 kuna mjesečno, u lošim stambenim uvjetima, dva od ova tri kućanstva nemaju vode u kući, udaljeni su od najbližih gradskih ili općinskih središta, narušenog zdravstvenog stanja. Dva kućanstva obilazi gerontodomaćica Društva Crvenog križa Varaždinske županije koja im pomaže u obavljanju svakodnevnih potreba, a jedna osoba uključena je u program Pomoć u kući kao priznato pravo preko CZSS Ivanec. Takvi programi od izuzetne su pomoći staračkim domaćinstvima, jer se ne radi samo o staračkim domaćinstvima koja žive u siromaštvu, već o osobama koje su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti - napominje J. Ruhek.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za potrebe koje su uočene na terenu, odnosno iskazane od samih korisnika za koje se sredstva i prikupljaju. Naime, sredstva koja se prikupe koristit će se za kupovinu štednjaka na drva, drva za ogrjev, uređenje podova i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osoba živi, odnosno za poboljšanje uvjeta stanovanja, te osiguranje paketa hrane, a svaka će osoba dobiti taj "paket pomoći".

Akciju možete podržati na sljedeće načine:
- Pozivom na broj: 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om)
- Uplatom na račun: IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

- Pridružite nam se, pokažimo zajedno da nam je stalo do naših starih i nemoćnih i vratimo im pravo na dostojanstven život! - pozivaju iz GDCK Ivanec.