Ivanečka "Maska čuva običaje: Uprizorili "trebitvu kuruzu" i "jezdenje" u komušinama Foto: B. Težak

Ivanečka "Maska čuva običaje: Uprizorili "trebitvu kuruzu" i "jezdenje" u komušinama

Grad Ivanec/vv | 15.10.2023. u 18:14h | Objavljeno u Našim krajem

U "hvatanju" u hrpi komušina, kukuruzni brkovi i "kožulinje" završilo je na najneobičnijim mjestima

Svojom trebitvom kuruze, ivanečko Društvo prijatelja narodnih običaja Maska ponovno je produljilo dugogodišnji običaj održavanja tradicionalnih jesenskih berbi kukuruza te time od zaborava sačuvalo vrijedan dio starih običaja ivanečkoga kraja i Hrvatskoga zagorja.

trebitva_kuruze_maska_ivanec4.jpg

Domaćin ovogodišnje trebitve u srijedu je, 11. listopada, bila je obitelj Đurđe, Zvjezdane, Zvonka i Zdravka Maloića iz mjesta Punikvi.

Nakon što su ručno obrali kukuruz na obližnjoj njivi, težaki su ga dovezli na dvorište domaćina, a nakon komušanja spremili ga u koružnjak. Pravo veselje i smijeh do suza su, po običaju, nastali nakon trebitve, u "jezdenju" u komušinama, kada su se berači i beračice "pohvatali" pa su se kuruzno kožulinje i mustači našli pod nošnjama i suknjama beračica.

trebitva_kuruze_maska_ivanec2.jpg

trebitva_kuruze_maska_ivanec.jpg

jezdenje_kuruzamaska_ivanec3.jpg

Time je zapravo uprizoren dio nekadašnjih običaja, kada se, nakon trebitve u škednjima, utrnulo svjetlo u petrolejkama, a što su mlade puce i dečki znali iskoristiti za valjanje i "hvatanje" u komušinama.

- Okrepa za vrijedne radnike je spremna. Naše su članice pripremile starinske slatke i slane specijalitete. Ima orehnjača, zljevki, kolača od maka, klipića, dizanih i pečenih štruklji od sira. A i roštilj je pri kraju, već diši cijelo dvorišče, a pečemo i kostanje – pohvalila je svoje članove predsjednica Maske Vlasta Friščić.

Tradicionalu trebitvu kuruze, kao manifestaciju kojom se od zaborava čuvaju starinski običaji, i ove godine novčano je podupro Grad Ivanec.