IVANEC Obilježen Dana oslobođenja: Nemojmo se dijeliti i ne dopustimo drugima da nas dijele Foto: B. Težak

IVANEC Obilježen Dana oslobođenja: Nemojmo se dijeliti i ne dopustimo drugima da nas dijele

Varaždinske vijesti | 20.9.2019. u 07:23h | Objavljeno u Našim krajem

Prije 28 godina, 17. rujna 1991., specijalne postrojbe bivše općine Ivanec oslobodile su vojni objekt tzv. JNA na Ivančici; samo dan kasnije u Varaždinu je poginuo njihov član Ivan Sever Nino

Velikim skupom u Ivancu je obilježen Dan oslobođenja vojnih objekata na Ivančici (17. rujna 1991.) te Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske. Središnja svečanost priređena je kod spomenika poginulim ivanečkim braniteljima na glavnom gradskom trgu gdje su se postrojili pripadnici bivših specijalnih postrojbi koji su ratne ’91. oslobađali vojni objekt na Ivančici.

Okupili su se i pripadnici 2. ivanečke bojne i pripadnici Udruge 104. brigade HV-a – Ogranka Ivanec, a uz članove obitelji, poginulima su počast odali i predstavnici drugih braniteljskih udruga, MUP-a Ivanec i LD-a Jelen. Cvjetove za poginule položio je i gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Brankom Putarekom, gradski i županijski vijećnici i dr.

Sjećanje na događaje vezane uz oslobađanje Ivančice evocirao je ratni zapovjednik bivšeg diverzantskog i protudiverzantskog voda Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

- Tih dana vodilo nas je veliko srce, čast i ponos, i nitko nije razmišljao o eventualnom neuspjehu, o tome što će se dogoditi ako u našoj akciji ne uspijemo. Volio bih da obnovimo jedinstvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, kad smo disali kao jedno, jer čini se da se ono danas izgubilo – kazao je, među ostalim, Debeljak te se posebno prisjetio jutarnjih sati nesretnog 18. rujna 1991., kada je prilikom ratnih operacija oslobađanja vojarne Jalkovečke žrtve u Varaždinu poginuo član diverzantskih postrojbi Ivan Sever Nino, njihov član i prijatelj.

Okupljanje je potom nastavljeno u prostorijama Udruge umirovljenika, koje je organizirala Udruga pripadnika 104. brigade HV-a – Ogranak Ivanec. Nazočnima se prilikom obratio njegov predsjednik Miljenko Grudiček. Zahvalio je svima koji su se odazvali na skup i time pokazali da poštuju žrtvu branitelja i ne dopuštaju da istina o Domovinskom ratu i okolnosti u kojima se stvarala suverena hrvatska država padnu u zaborav.

Posebne riječi zahvale uputio je Gradu Ivancu i gradonačelniku na potpori u realizaciji komemorativnih manifestacija, ali i na dodjeli i opremanju prostora za rad branitelja u tzv. braniteljskoj zgradi u Ivancu.

Pozdravne riječi okupljenima uputio je i gradonačelnik Milorad Batinić.

- Domovinski rat podloga je na kojoj je stvorena slobodna hrvatska država. Znamo da danas nismo zadovoljni mnogim stvarima u njoj, ali svi imamo viziju kakvu Hrvatsku i kakvu domovinu želimo. Na nama samima je da damo kvalitetan doprinos da nam u njoj bude bolje, a svi mi to možemo učiniti u svojoj ulici, svom mjesnom odboru, u svom gradu. Ovakva okupljanja su nam potrebna kako bismo obnovili zajedništvo koje nas je vodilo u 90-tima. Nemojmo se dijeliti i nemojmo nikome dopuštati da nas dijeli, budimo zajedno kao i 90-tih, kada smo kao jedno disali pod istim stijegom i pod istom trobojnicom – poručio je Batinić.

Istog dana na ivanečkom groblju položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na grobu Ivana Severa. Molitvu je predvodio novi ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko.