Ivanec: Gradske stambene poticaje koristi čak 139 mladih obitelji

vv | 14.4.2024. u 17:06h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Poduzetničkog inkubatoraIvanec u petak je, 12. travnja, održana svečanost na kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić korisnicima uručio nove ugovore temelje kojih će ostvariti bespovratne novčane poticaje Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja te za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

Što se tiče stambenih poticaja, u ovom, 9. krugu dodjele, pravo na gradska sredstva ostvarilo je 11 novih obitelji, čime se ukupan broj korisnika ove mjere popeo na 139. Riječ je isključivo o mladim obiteljima koje svoje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine.

- Posebno naglašavam da je ovaj program trajno otvoren i da će Grad za njega osigurati koliko god novca bude potrebno. A to znači da ne trebate žuriti jer ne postoji neki određen rok za iskorištenje sredstava - poručio je Batinić.

- Kao i svakog puta do sada, i ovoga puta među korisnicima potpora su i obitelji koje su se doselile u Ivanec pa želim dobrodošlicu doseljenima iz Slavonskog Broda i Bednje - istaknuo je Batinić.

Podsjetio je da novodoseljeni u Ivanec čine oko 25% od ukupnog broja korisnika, a to ukazuje na povećani trend doseljavanja u grad i to ne samo iz susjednih općina i gradova, već i iz drugih županija.

Poticaji za solare, termo fasade, stolariju…

Ujedno je održan je i 3. krug dodjele poticaja za podizanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća za novih 6 korisnika, tako da ovu vrstu potpora sada koristi 29-ero građana/obitelji.

Najveći je interes za ugradnju fotonaponskih sustava, ali i za dizalice topline, vanjsku stolariju, termo fasade, izolaciju krova te za Sunčani toplinski sustav za grijanje vode. Vlasnici obiteljskih kuća mogu od Grada ostvariti bespovratna sredstva u iznosu (ovisno o mjeri koju izvode) od 663 do 2.000 eura.

Naglašavajući da su ove mjere tek dio daleko šire priče o brojnim načinima na koji Grad potiče ostanak mladih u Ivancu, Batinić je podsjetio i na druge mjere koje idu u tom smjeru.

-Trenutačno gradimo dva nova dječja vrtića, u Ivancu i Radovanu, kaoveliki prilog poboljšanju demografskih kapaciteta. Čekamo i najavljenu dogradnju Osnovne škole Ivanec. Temeljem velike potražnje za građevinskim površinama, u novoj zoni Gmajna pred završetkom smo formiranja novih 30 građevinskih parcela. Najavljen je i početak gradnje Super Nove, koja bi trebala smanjiti potrebu za odlaskom u Varaždin ili Zagreb. Uskoro na cijelom području grada kreće rekonstrukcija javne rasvjete i modernizacija novih cesta, a u završnu fazu ulazi i aglomeracija - zaključio je Batinić.

Galerija slika