IVANEC Dom za smještaj 30 starih i nemoćnih spreman za otvaranje Foto: B. Težak / Grad Ivanec

IVANEC Dom za smještaj 30 starih i nemoćnih spreman za otvaranje

Varaždinske vijesti | 12.12.2020. u 11:01h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Da nije bilo korone i zastoja koje je prouzročila pandemija, novouređeni objekt u Ulici Rudolfa Rajtera u Ivancu, namijenjen smještaju starih i nemoćnih osoba, bio bi useljen i pušten u rad još prije nekoliko mjeseci.

Objekt je naime, građevinski potpuno dovršen i opremljen. Sobe su namještene krevetima i madracima, ormarima i ormarićima. Dnevni boravci s televizorima i kompletnim namještajem, spremni su za prihvat korisnika, u praonici rublja već su priključene specijalne perilice, oprema se kuhinja... Ukratko, svi prostori – od parkirališta i lijepo uređenog dvorišta, popločana tlakavcima, sa zasađenim mladim japanskim trešnjama, preko moderne prijemne kancelarije do soba i pratećih prostora – sve je spremno za doček korisnika.

Za pokretne, polupokretne i nepokretne osobe

- Dom raspolaže sa četiri trokrevetne i 9 dvokrevetnih soba u prizemlju i na katu i moći će primiti 30 korisnika. Primat ćemo nepokretne, polupokretne i pokretne osobe. U domu će biti zaposleno najmanje 8 novih djelatnika, od kojih dvije biti medicinske sestre/tehničara, a ostalo njegovatelji/ce. Ono što trenutačno rješavam jest papirologija i pojedini specifični zahtjevi inspektora, a osim toga sve ostalo je riješeno – kaže vlasnik doma Tomislav Križnjak, viši medicinski tehničar zaposlen u Općoj bolnici Varaždin.

dom_za_starije_ivanec_2.jpg

Djelatnost vezana uz njegu starih i nemoćnih osoba dobro mu je poznata budući da mu obitelj vodi istovjetan Dom sv. Rozalije u Družbincu, tako da se novim domom u Ivancu obiteljski posao širi.

Podsjećamo, Križnjak je od bivšeg vlasnika otkupio zgradu površine 800 m2 u Rajterovoj ulici, koja je bila izgrađena do visoke rohbau faze, ali nikad nije bio privedena svrsi, već je napuštena stajala od 2006. Iako mu se na tržištu nudilo više opcija, Tomislav je odlučio kupiti i uložiti upravo u ovaj objekt, objasnivši to činjenicom da na širem ivanečkom području kronično manjka kapaciteta za smještaj starijih osoba.

- Iako sam u investiciju planirao uložiti oko 1,7 milijuna kuna (dio sredstava osiguran je kreditom), dosad su se troškovi popeli debelo preko 2 milijuna kuna. U radovima je puno pomogla i obitelj, prvenstveno neumorni deda Franjo Drvar, koji je glavni arhitekt i majstor za sve, te prijatelj Jožek Magić – ističe T. Križnjak.

Humano

Ono što posebno valja istaknuti jest i podatak da se, i to odmah nakon izbijanja epidemije u ožujku ove godine, Tomislav javio Stožeru CZ te, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, stavio svoj objekt na raspolaganje za smještaj COVID pacijenata. A pri tome ostaje i dalje, nadajući se ipak da to neće biti potrebno, premda i sam (kao član medicinskog osoblja koji je na prvoj liniji borbe s koronom) svaki dan osobno svjedoči svim teškoćama borbe s pandemijom.

S obzirom na pripreme za službeno otvaranje, dom prima prijave za smještaj korisnika (upiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

dom_za_starije_ivanec_3.jpg