Ivanec: 250 plemki s matičnog stabla za proizvodnju novih klonova

VV | 7.3.2021. u 20:03h | Objavljeno u Našim krajem

Prvih 140 klonova ivanečke lipe građanima je Grad darovao lani ujesen; interes je tolik da je gradska uprava naručila proizvodnju novih stabalaca, od kojih baš sva u sebi nose originalni genotip matičnog stabla

Grad Ivanec, treću godinu za redom, nastavlja s projektom kloniranja ivanečke velelisne lipe (Tilia platyphyllos Scop.), s ciljem očuvanja genoma ovog prastarog „stanovnika“ Ivanca. Tim povodom u Ivancu su u četvrtak, 4. ožujka, boravili stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, te sa stabla orezali oko 250 plemki.

Od njih će u rasadniku instituta posebnim postupkom cijepljenja biti proizvedeni klonovi matičnog stabla. Za te je potrebe dizalicu s „košarom“ ustupio Ivkom d.d., koji je rezače podigao u krošnju te im omogućio uzimanje reznica.

Ovo stablo, zasađeno na samom ulazu u današnji ivanečki park, „pamti“ dolazak na ove prostore viteškog reda ivanovaca. Temeljem starih zapisa (koje prenose i Varaždinske novosti iz 1937. godine), smatra se da je lipa zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada Ivanec od strane ivanovačkog reda.

Pošto je stablo iz godine u godinu sve slabije (ali voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Institutu dipl. ing. Ivica Čehulić kaže da se, s obzirom na godine, još i dobro drži te uporno odlijeva zubu vremena!), a u želji da ga sačuva za budućnost, Grad Ivanec je prije tri godine u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom ušao u projekt kloniranja ivanečke lipe.

- Prvi kontingent od 150 mladih lipa, koje redom nose originalni genotip matičnog stabla, proizveden je prošle godine. Pošto su Ivančani za svoju lipu, kao dugovječni simbola svoga grada, iznimno emotivno vezani, tada smo im poklonili prvih 140 klonova. Pokazalo se međutim, da je ova količina premala i da još mnogo građana želi na svom imanju zasaditi lipu. Stoga ćemo nove količine klonova građanima podijeliti ove jeseni (proizvedenih od reznica uzetih 2020.), dok ćemo im iduće godine darovati stabalca proizvedena od plemki koje su u Ivancu uzete proteklih dana - poručio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Dio sadnica za svoje će potrebe uzeti i Grad te mladim lipama zasaditi parkovne površine i od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

S obzirom na to da svaki klon nosi originalni genetski zapis matičnog stabla, to znači da je svaka mlada lipa faktički stara 600 godina te je ovim projektom originalno stablo definitivno sačuvano za budućnost. A usput je napravljena još jedna dobra stvar, jer cvijet lipe je prvorazredna medna ispaša za pčele i vjetar u leđa pčelarstvu i ekologiji.

lipa_-_vzd._vijesti.jpg

lipa5-040321.jpg

lipa6-040321.jpg