Hrvoje Kovač u Jordanu predstavio lepoglavske modele uključivanja građana Foto: Lepoglava

Hrvoje Kovač u Jordanu predstavio lepoglavske modele uključivanja građana

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 09:26h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklog je tjedna u Madabi u Kraljevini Jordan održan treći susret radne skupine stručnjaka koji rade s mladima iz Finske, Jordana i Hrvatske, a u sklopu pilot projekta „Youth Work for Resilience“. Jedan od članova delegacije iz Hrvatske koju predstavlja Agencija za mobilnost i programe Europske unije je i nedavno imenovani mentor Agencije i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Projekt „Youth Work for Resilience“ financiran je iz programa Erasmus+ a bavi se dosad slabije obrađenom temom otpornosti mladih u kontekstu njihovog odupiranja negativnim utjecajima i devijantnom ponašanju u lokalnoj zajednici kroz jačanje demokratske kulture i osnaživanje mladih za sudjelovanje u strukturiranom dijalogu. S obzirom na važnost teme, ali i činjenicu da joj se dosad nije posvetila dovoljna i adekvatna pažnja, ovaj projekt nosi i onaj model 'pilot projekta', odnosno referentne točke za buduće projekte na navedenu temu.

Za vrijeme trodnevnog susreta u formi edukacije sudionici su revidirali dosadašnje aktivnosti te su imali priliku razmijeniti iskustva u području rada s mladima, naučiti više o metodama facilitacije dijaloga u postkonfliktnim društvima te razviti ideje kojima će unaprijediti svoje aktivnosti u području facilitacije dijaloga s ciljem prevladavanja konflikta.

Dio programa edukacije bio je rezerviran za primjere aktivnog uključivanja mladih, a kasnije i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice, o čemu je predavanje održao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Kovač je tako između ostaloga govorio o modelima uključivanja građana kroz primjer mladih iz Lepoglave koji su sami kreirali gradski sustav stipendija te time potvrdili kako su mladi vrijedan i relevantan društveni kapital lokalne zajednice kojemu samo treba pružiti iskrenu priliku da pokažu svoj potencijal.

- Donošenje javnih politika bez uključivanja svih dionika i ciljane skupine te politike nije dobronamjeran proces i zasigurno neće riješiti probleme zbog kojih se donosi. Ništa bez aktivne uloge građana u procesima suodlučivanja razvoja lokalne zajednice - poručio je Kovač.

Osim edukacija, sudionici su se upoznali i s organiziranjem aktivnosti za mlade u izbjegličkim kampovima u Jordanu u kojima su privremeno smještene obitelji iz Palestine i Sirije, a domaćini iz Jordana predstavili su i urbani rad s mladima u višemilijunskom Amanu gdje je rad s mladima organiziran na razini gradskih četvrti.

Projekt traje do lipnja 2020. godine i provode ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (Hrvatska), Opetushallitus- Utbildningsstyrelsen (Finska) i I-Dare (Jordan).

Označeno u
Galerija slika