Ove godine na Zeljarijadi rekordna sarma, Hranić ponosan što je "zeljar"

D.P./Varaždinske vijesti | 9.9.2016. u 11:36h | Objavljeno u Našim krajem

- Od 16. do 19. rujna u Vidovcu će se održati 19. Zeljarijada - najveća vidovečka kulturno-umjetnička i gospodarska manifestacija. Iz bogatog programa treba izdvojiti Zeljarsku noć i koncert Željka Bebeka kojim se otvara manifestacija, ali i Sajam starih zanata i gospodarski sajam, Zeljarske igre i kuhanje megasarme - kazala je danas na predstavljanju programa ovogodišnje Zeljarijade Ines Pavleković iz organizacijskog odbora.

Skromni počeci

Predstavljanju programa sudjelovao je i varaždinski župan Predrag Štromar koji je istaknuo kako ga posebno veseli činjenica da je Zeljarijada od skromnih početaka prerasla u značajnu međunarodnu manifestaciju koja iz godine u godinu u Vidovec privlači sve više posjetitelja.

- To je dokaz da trebamo štiti naše autohtone proizvode po kojima smo poznati i to uz sinergiju kuhara, KUD-ova i Općine, jer takva sinergija jamči uspjeh i dovede do toga da se naša sarma jede i u Europskom parlamentu na što sam ponosan - istaknuo je župan dodavši kako su europarlamentarci bili oduševljeni sarmom.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić također se veseli idućem vikendu kada će Vidovec postati europska prijestolnica zelja.

- Ovaj naziv možemo nositi i zbog zaštićenog zelja, ali i projekata koje provodimo unutar Europske unije, što sigurno daje dimenziju međunarodnog karaktera Zeljarijadi. Ova je manifestacija od izuzetnog značaja za našu Općinu i cijelu Županiju koja je financijska i moralna potpora organizaciji - kazao je Hranić istaknuvši kako je ponosan što je “zeljar”.

- Ja se sjećam kao dječak kada smo odlazili u srednju školu zvali su nas “zeljari” i to je bio nekaki pogrdni naziv, ali sada kada mi kolege znaju reći “zeljar, di si”, ja se time ponosim - kaže Hranić i ističe kako zelje nije jedini proizvod kojim se Općina Vidovec ponosi.

- Mi smo jedina Općina u Republici Hrvatsko koji imamo dva zaštićena proizvoda, znači uz varaždinsko zelje, tu je i vidovečki gibanik koja je specifična za naše područje koji će uz najveću sarmu na svoju također biti ponuđen našim gostima na Zeljarijadi - najavio je Hranić.

A glavna i odgovorna osoba za pripremu najveće sarme na svijetu je varaždinski kuhar i tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast bio dio ove manifestacije u koju se iz godine u godinu uključuje sve više mladih kuhara što me posebno veseli, jer očuvanje naše kulinarske tradicije među mlađim naraštajima je i jedan od ciljeva ove manifestacije - kazao je Crleni kojeg veseli suradnja s varaždinskom Gospodarskom školom i Srednjom školom Arboretum Marčan iz Vinice.

- Uz učenike, ukupno će 45 kuhara sudjelovati u pripremi megasarme. Pripreme će početi ranije, jer je kuhanje te sarme velika odgovornost. Treba smotati 12 do 15 tisuća listova i to je zapravo veliki posao. Ove godine sarma će biti veća nego ikad i organizirat ćemo i nagradnu igru pogađanja dužine sarme - kaže Crleni te dodaje kako se zelje pripremati i na brojne druge načine.

I mlado zelje - delicija

- Varaždinsko zelje nije samo kiselo nego je poznato i mlado varaždinsko zelje koje nije ukiseljeno i te mlade listove možemo puniti s kunićem ili fazanom, povezati s pirom ili pšenicom i dobiti jedno fino jelo koje je isto povezano s varaždinskim zeljem i mislim da je to cilj i da manifestaciju razvijamo u tom smjeru - kazao je Crleni.

Uz megasarmu posjetitelji će naravno moći uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu kojeg organizira KUD Vidovec.

- Jako je velik interes KUD-ova i na manifestaciji će se predstaviti 10-ak njih iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Mnogi nas zovu i raspituju se o običaju gaženja zelja u kojem bi željeli sudjelovati - kazao je tajnik KUD-a Vidovec Tomo Svačko dodavši kako KUD daje sve od sebe da na najbolji mogući način prezentira tradicijske vrijednosti Vidovca te kako vjeruje da Zeljarijada ima svijetlu budućnost.

Spomenimo i kako važan doprinos Zeljarijadi svake godine daje obitelj Cafuk koja je donator zelja za sarmu, ali koja je i čuvar sjemena sorte varaždinsko zelje.

Galerija slika