Riječ je o projektu vrijednom 1.215.974,71 kuna

Gradu Lepoglavi odobren projekt energetske obnove zgrade gradske uprave

| 12.1.2019. u 10:14h | Objavljeno u Našim krajem

Na samom početku 2019. godine, na adresu Grada Lepoglave stigla je još jedna dobra vijest. Ministarstvo graditeljstva odobrilo je Gradu Lepoglavi projekt energetske obnove zgrade gradske uprave. Riječ je o projektu vrijednom 1.215.974,71 kuna koji je Grad Lepoglava prijavio na natječaj "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" kojeg za Ministarstvo graditeljstva provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prihvaćanjem projektnog prijedloga, Gradu Lepoglavi odobreno je financiranje nešto više od polovice projekta odnosno više od 50 % ukupno opravdanih troškova. Riječ je o iznosu od 606.416,70 kuna kojima će Ministarstvo graditeljstva sufinancirati realizaciju projekta kojim se trenutna energetska razina zgrade gradske uprave u Lepoglavi planira podići na višu razinu - iz D razreda u C razred.

- Raduje nas što nam već na početku godine stižu potvrde o prihvaćanju naših projektnih prijedloga tako da možemo početi s planiranjem realizacije planiranih projekata. Ovo je godina u koju smo krenuli s najvećim gradskim proračunom dosad i u kojoj planiramo realizaciju niza kapitalnih i za građane te razvoj Grada važnih projekata. Dio sredstava osigurali smo proračunom, a dio, što je izuzetno važno i što je naša dugogodišnja orijentacija, osigurat ćemo kao i u ovom slučaju iz drugih izvora odnosno kroz natječaje resornih ministarstava i fondova Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić dodavši da je kroz ovaj natječaj, koji je isključivo namijenjen energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, osigurano sufinanciranje energetske obnove objekta te uvođenja i korištenja obnovljivih izvora energije što će rezultirati ostvarivanjem znatnih ušteda.

Naime, kako je istaknuo Damjan Županić, direktor Turističko kulturno informativnog centra, gradske tvrtke koja je za Grad Lepoglavu pripremila projekt, potrošnja energije u objektu će nakon energetske obnove biti smanjena za više od 50 %. Pored toga, emisije štetnih plinova smanjit će se za 41.68 %. Ti će se rezultati postići planiranim građevinskim zahvatima koji obuhvaćaju hidroizolaciju podruma zgrade, obnovu vanjske ovojnice i zamjenu dotrajalih krovova.

Pored toga,postojeći sustav za grijanje vode zamijenit će se novim, energetski učinkovitim sustavom koji će za grijanje potrošne vode koristiti solarni sustav ugrađen na zgradu. Uz navedene zahvate, izgradit će se i rampa za lakši pristup zgradi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti. Potrebno je dodati da je prijašnjih godina Grad Lepoglava ostvario potporu kojom je sufinancirana zamjena postojećeg toplinskog sustava na mazut novim sustavom koji za grijanje zgrade koristi plin.