GRADSKO VIJEĆE IVANEC Vlasnicima obiteljskih kuća bespovratni poticaji za energetsku obnovu Foto: B.Težak

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Vlasnicima obiteljskih kuća bespovratni poticaji za energetsku obnovu

vv | 17.11.2022. u 13:40h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 16. studenog, održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Ivanec

Nakon redovitog Aktualnog sata, na kome je gradonačelnik Milorad Batinić više od sat vremena odgovarao na 23 pitanja koja su mu postavili gradski vijećnici Mihael Slunjski (SDP), Elvis Gotal, Ljudvek Cikač i Martina Car Matišić (HDZ), Kristina Geci Smoljo (NS-Reformisti), Nikola Sedlar (HNS/LD) te Antun Babić, Ivan Sedlar, Goran Spasojević, Božica Mudri, Josip Grđan i Miroslav Rohtek (NL-M. Batinića), Vijeće je u nastavku sjednice razmotrilo te jednoglasno usvojilo svih 14 točaka dnevnog reda sjednice.

Među ostalim, usvojena su financijska izvješća o poslovanju u 2021. Varkoma i Čistoće Varaždin, koja su na prošloj sjednici skinuta s dnevnog reda, jer joj se nisu odazvali njihovi predstavnici kako bi odgovorili na pitanja vijećnika. Grad Ivanec je, podsjećamo, dioničar u Varkomu i suvlasnik Čistoće. Ovoga puta sjednici su nazočili njihovi direktori Bruno Ister i Zoran Svetec.

Doneseno je i više drugih važnih odluka, planova i programa, među njima i izmijenjena i dopunjena Odluka o komunalnoj naknadi. Vijeće je dalo i suglasnost na Statut Dječjeg vrtića Ivančice te donijelo Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u vrtić.

Program stambenih poticaja koristi 105 mladih obitelji

Prihvaćeno je i izvješće o ostvarivanju prava iz Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području Grada Ivanca za 2021. godinu. Osvrćući se na izvješće, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić kazao je da ovaj program funkcionira izuzetno dobro, što potvrđuje i podatak da do danas gradske poticaje koristi 105 mladih obitelji.

10348.png

- Interes za njega i dalje je velik pa je tako Grad nedavno dodijelio i poticaje za novih 18 obitelji. Među korisnicima gradskih poticaja u svakom krugu potpisivanja nalazi se 20 do 25% korisnika koji se u Ivanec doseljavaju iz drugih sredina, ponajviše iz okolnih gradova i općina te iz Krapinsko-zagorske županije. Grad Ivanec će i dalje nastaviti s provedbom ovoga programa – izvijestio je Friščić.

Vlasnicima kuća od 5.000 do 15.000 bespovratnih kuna

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno donijeli i Program povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, koji im je na donošenje uputio gradonačelnik.

Njime će Grad Ivanec od 1. siječnja 2023. godine vlasnicima obiteljskih kuća, koji se odluče za cjelovitu ili djelomičnu energetsku obnovu radi smanjenja potrošnje energije, omogućiti korištenje potpora u bespovratnim iznosima od 5.000, 7.000 do max. 15.000 kuna.

10350.jpg

- U odnosu na dosadašnji gradski program, ovaj je puno povoljniji za korisnike. Prije svega, vlasnici mogu ostvariti veću potporu no dosad (umjesto max. 10.000, sada je to 15.000 kn). Raste i postotak sufinanciranja, s dosadašnjih 5% na 10% od ukupnog maksimalno opravdanog troška investicije. Također, ukida se dosadašnja obveza dostave energetskog certifikata. Iako on ima svoju svrhu, razlog ovakve odluke je da se, s obzirom na aktualnu situaciju na tržištu energenata, do rješenja dođe što prije i da se građani oslobode troškova pribavljanja certifikata, koji je razmjerno skup – obrazložio je M. Friščić te kazao kako će ovakav pristup zasigurno polučiti i veći interes građana.

Za što možete ostvariti poticaje?

Podsjetio je da će od početka iduće godine ovi benefiti biti na raspolaganju vlasnicima kuća koji se odluče na izvođenje jedne ili više mjera za povećanje energetske učinkovitosti, a to su izvođenje termo fasade, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod, vanjska stolarija, kotlovi na sječku/pelete te Sunčani toplinski sustav.

U raspravi su vijećnici E. Gotal, Z. Đuras i Lj. Cikač istaknuli potrebu sagledavanja mogućnosti da se ovaj program proširi i na vlasnike stanova u stambenim zgradama.

10349.jpg

U vezi s time Friščić je istaknuo da je situacija sa stambenim zgradama kompleksna zbog vlasničkih odnosa i zbog suglasnosti koje kod ulaska u takve investicije mora dati većina stanara. Upravo to i jest razlog zbog kojih je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih godina financirao isključivo energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Vijećnici su se suglasili da je to tema o kojoj će svakako trebati dodatno raspraviti kod planiranja budućih poticaja ovakve vrste.

Imenovanja

U nastavku sjednice su u Povjerenstvo za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Ivanca imenovani Gordana Mošmondor, Karlo Šoštar, Rudolf Gotal, Kristina Geci Smoljo, Martina Car Matišić, Ivana Golubić Horvat i Mara Bogović.

 Utvrđen je prijedlog da se za suca porotnika u Općinskom sudu Varaždin imenuje Dubravko Klapčić iz Ivanca.

Detaljnije izvješće s 22. sjednice pročitajte u novom broju Ivanečkih novina.