GRADSKO VIJEĆE IVANEC Donesen prvi rebalans proračuna, glavna tema – poplava

Grad Ivanec/vv | 18.5.2023. u 13:54h | Objavljeno u Našim krajem

Gradu Ivancu dosad je štete na privatnim objektima i imovini prijavilo oko 250 građana, prijave stižu i dalje

Gradsko vijeće Ivanec na sjednici u srijedu jednoglasno je donijelo prvi ovogodišnji rebalans proračuna u iznosu od 11,7 milijuna eura (88,1 milijuna kuna), što je za 1,71 milijuna eura (12,87 ml. kn) više od prvobitno planiranog proračuna za 2023. godinu.

Amandmanom gradonačelnika dodatnih 121.670 eura za vatrogasce CZ i sanaciju šteta od poplave

Do ovog povećanja došlo je temeljem ostvarenog viška u poslovanju proračuna za 2022. godinu i prenesenog viška iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 1,08 mil. eura (oko 8,1 milijuna kuna) te zbog rasta prihoda od poreza na dohodak od oko 366.00 eura (2,75 mil. kuna), prihoda od imovine od oko 25.000 eura (188.250 kn) itd.

11176.jpeg

Slijedom toga su na rashodovnoj strani povećana izdvajanja za brojne projekte na području Grada Ivanca i to u komunalu, gospodarenju otpadom, sportu, zdravstvu, kulturi, u socijalnoj skrbi, za predškolski odgoj, civilno društvo, za upravljanje zgradama u vlasništvu Grada itd.

Zbog aktualne situacije s poplavama zadnjih dana koje su prouzročile goleme štete na cijelom gradskom području, gradonačelnik Milorad Batinić je na samoj sjednici u proceduru uputio amandman na rebalans proračuna kojim je predložio da se osigura dodatnih 121.670 eura (oko 916.000 kn) za vatrogastvo, civilnu zaštitu i sanaciju šteta, a što je jednoglasno prihvaćeno kao dio integralnog proračuna.

Poplava – glavna tema sjednice

Temeljem toga je za sanaciju i čišćenje zbog posljedica poplava osigurano oko 87.670 eura (oko 657.500 kn), za Vatrogasnu zajednicu Grada Ivanca 16.000 eura (oko 120.500 kn) i to za dodatnu opremu i obnovu opreme uništene u proteklim intervencijama, dok je daljnjih 18.000 eura (135.500 kn) namijenjeno za potrebe civilne zaštite.

Goleme štete od poplave bile su jučer i glavna tema sjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Zdenko Đuras na samom početku sjednice uputio je zahvalu svima koji su se angažirali u borbi protiv nezapamćene elementarne nepogode koja je pogodila cijeli naš kraj.

-Posebno zahvaljujem svim DVD-ovima koji su ponovno prvi priskočili u obranu od poplava i zaštitu imovine, a jednako tako i Stožeru civilne zaštite, svim građanima i gradskim službama, Ivkomu d.d., ŽUC-u te svim poduzećima koja su na raspolaganje stavila svoju mehanizaciju. Vjerujem da smo u ovoj ekstremnoj situaciji svi skupa reagirali onako kako smo najbolje mogli – izjavio je Đuras te predložio da se u dogledno vrijeme, kada budu skupljeni svi relevantni podaci i kada se odrede prioriteti u obnovi, na tu temu održi i tematska sjednica Gradskog vijeća.

Kritike

S obzirom na činjenicu da je područje Stažnjevca među onima koje je najžešće pogođeno poplavom i koje je pretrpjelo najveće štete, na sjednici je vijećnik iz toga kraja Nikola Sedlar (HNS) oštro reagirao te zbog dugogodišnjeg nečinjenja i neprovedbe dogovorenih radova, a kojima se katastrofa mogla spriječiti ili ublažiti, žestoko prozvao Hrvatske vode Varaždin i njihovo poslovodstvo, nazvavši njihovo ponašanje sramotnim. Kritike je uputio i Stožeru civilne zaštite, a dijelom i Ivkomu d.d., uz pohvalu vatrogascima i mještanimakoji su se organizirali i spašavali od poplave, uz poruku da građani ovoga kraja više ne mogu čekati te da će sami provesti potrebne radove.

Realna situacija

Osvrćući se na sve izneseno i izražavajući razumijevanje prema svima pogođenima u ovoj nezapamćenoj situaciji koja je pogodila (i) naš kraj, gradonačelnik je kazao da smo bili suočeni s nečim što nitko nije mogao ni predvidjeti ni planirati, a to su abnormalne količine oborina.

11177.jpeg

-U samo par dana palo je 3 put više kiša nego što uobičajeno padne u cijelom svibnju, a imali smo i situaciju da je u samo45 minuta palo 75 litara kiše po metru, što je inače prosječna mjesečna količina za svibanj! – podsjetio je.

A s takvim enormnim količinama teško da se može nositi ijedan sustav obrana od nepogoda i od poplava. Ističući da je civilna zaštita bila kompletno angažirana i činila maksimum onoga što je u takvoj situaciji mogla, uputio je i kritiku pojedinim povjerenicima civilne zaštite i predsjednicima mjesnih odbora koji se ni na učestale pozive Stožera CZ u kriznim trenucima nisu htjeli javiti na telefon. Bilo je i slučajeva da su iz pojedinih naselja javili da trebaju vreće za pijesak, a kad ih je civilna zaštita dopremila, odgovor je bio da ih ipak – ne trebaju.  

Suočavamo se s ekstremima!

-Moramo se suočiti s realnom situacijom, a to je da na području grada imamo 15-16 potoka bujičara (među njima je i Vinski potok koji je poplavio Stažnjevec), koji su takvi da će se za vrijeme obilnijih kiša razliti u roku samo nekoliko minuta. Nemojmo zato prozivati Hrvatske vode i civilnu zaštitu! Svi znate da u proteklih nekoliko godina ulažemo visoka sredstva u gradnju i planiranje razvoja oborinske odvodnje, pri čemu povećavamo dimenzije za prihvat enormnih količina vode, ali očito je da ni to nije dovoljno. Ovo s čime se sada suočavamo su ekstremi zbog promijenjenih klimatskih prilika i moramo i sami učiniti sve što možemo kako bismo ublažili ili spriječili razlijevanje i poplavljivanje – apelirao je gradonačelnik. 

Štete dosad prijavilo oko 250 građana

Gradu Ivancu dosad je štete na privatnim objektima i imovini prijavilo oko 250 građana, ali prijave stižu i dalje. Evidentirano je više od 10 novih klizišta, a neka od njih su velika i opasna. Pravi razmjeri šteta vidjet će se tek kroz tjedan-dva. Grad Ivanec će  svoje aktivnosti po pitanju sanacije koordinirati s Ivkomom, ŽUC-om i Hrvatskim vodama, a sve informacije naknadno će biti prezentirane Gradskom vijeću.

S. Kozinu zamijenila D. Mesec (HSU)

Evo i drugih informacija sa sjednice Gradskog vijeća. Budući da je dosadašnji vijećnik (HSU) Stjepan Kozina svoj vijećnički mandat zbog osobnih razloga stavio u mirovanje, sporazumom HDZ-a i HSU-a dogovoreno je da će ga u Vijeću ubuduće zamijeniti Danica Mesec iz iste stranke, koja je odmah položila i vijećničku prisegu. 

Vijećnici su u nastavku sjednice prihvatili izvješća o financijskom poslovanju Dječjeg vrtića Ivančice i Gradske knjižnice Gustav Krklec u 2022. godini, a jednoglasno su donijeli i Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Ivanca u 2023. godini.

11175.jpeg

Prihvatili su i prijedlog o produljenju Programa mjera i potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica u poslovanju zbog rasta cijene energenata za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine. Također, prihvatili su izvješće o izvršenju Plana djelovanja grada Ivanca u području prirodnih nepogoda za 2022. te donijeli Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za 2023. godinu.

Održan je i redoviti aktualni sat na kome je na pitanja vijećnika odgovarao gradonačelnik M. Batinić.