Gradnja vodovoda Žgano vino-Pahinsko-Malezova ulica  u dužini od 3,9 kilometara Foto: B. Težak

Gradnja vodovoda Žgano vino-Pahinsko-Malezova ulica u dužini od 3,9 kilometara

Varaždinske vijesti | 5.4.2021. u 15:37h | Objavljeno u Našim krajem

Ove se godine nastavljaju radovi na gradnji vodovoda na relaciji od izvorišta Žgano vino na obronku Ivančice – vodospremnik Pahinsko – Malezova ulica, dugog ukupno 3,9 kilometara. Žgano vino, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih ivanečkih izvora (poznatog kao omiljene usputne destinacije brojnih planinara koji krstare prema „krovu“ Hrvatskoga zagorja), sastoji se od izvorišta s kaptažom kapaciteta 15 litara vode u sekundi (na nadmorskoj visini 430 metara) i dobavnog cjevovoda kojim se voda doprema u vodospremnik Pahinsko, na 300 metara nadmorske visine.

Kako je taj cjevovod bio star i dotrajao, sa čestim kvarovima, puknućima i velikim gubicima vode, Ivkom-vode su uz potporu Hrvatskih voda koje su osigurale 80% sredstava, ušle u projekt gradnje novog dobavnog cjevovoda od Žganog vina do jedne od središnjih ivanečkih ulica, Malezove.

U dosadašnjim fazama gradnje položeno je 2,5 kilometara novih cijevi do vodospreme u Pahinskog, a nastavak gradnje od Pahinskog do Malezove ulice u planu je ove godine. Procijenjena vrijednost druge faze radova je 1,5 milijuna kuna, a u ovoj godini predviđa se realizacija u vrijednosti od 600.000 kuna.

Završetak je predviđen u Zoni C3 u Ivancu, gdje će se priključiti na razvodnu mrežu i na dobavni pravac prema Preradovićevoj ulici i Industrijskoj zoni, s mogućnošću dobave vode prema Jerovcu. Ovaj vodovod vrlo je važan zato jer se njime osigurava dugoročno održiva i sigurna opskrba vodom Ivanca i drugih područja koja su vezana uz vodoopskrbni sustav Ivkom voda.

 

Označeno u
Galerija slika