Grad Novi Marof među onima koji žele što većem broju studenata osigurati stipendiranje

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.3.2019. u 20:04h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U novomarofskom Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ danas je potpisano još sedam ugovora o stipendiranju studenata Grada Novog Marofa u akademskoj godini 2018./2019. Studenti su potpisali četiri ugovora za stipendije po socijalnom kriteriju te tri po kriteriju nadarenosti za deficitarna zanimanja. Riječ je o dodatnim stipendijama, nakon što je u siječnju već potpisano 39 ugovora o stipendiranju.

Jedan od uvjeta za stipendiranje po socijalnom kriteriju je da mjesečni prihod po članu kućanstva u prethodna tri mjeseca ne prelazi 2000 kuna. Taj je cenzus povišen za sto kuna čime je Grad Novi Marof među onim jedinicama lokalne samouprave koje žele što većem broju studenata osigurati stipendiranje. Jedan od uvjeta za stipendije po kriteriju nadarenosti za deficitarna zanimanja je da studenti 2. i viših godina studija imaju jedinstvenu prosječnu ocjenu za prethodne godine studija od najmanje 3,30.

Mjesečni iznos stipendije je 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za one koji studiraju na području ostalih županija i u Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske. Potpisani ugovori o stipendijama predviđaju da se one dodjeljuju za razdoblje od 1. listopada prošle do 31. srpnja ove godine.

Čestitavši novim stipendistima i njihovim roditeljima, gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač istaknuo je da su stipendije dobro uložena sredstva, uložena u znanje. Podsjetio je da Grad od prošle godine financijski pomaže i srednjoškolce, stipendijama za učenička deficitarna zanimanja te da su potpisna 22 ugovora.

- Većinom su to trogodišnja obrtnička zanimanja i neka četverogodišnja, od zidara do CNC operatera. Danas su majstori na cijeni i preporučujem roditeljima da razmisle o takvim zanimanjima za svoju djecu jer ona nisu manje vrijedna. A i stipendija je tek nešto manja od studentske, 500 kuna - rekao je gradonačelnik Jenkač te podsjetio da se budućim srednjoškolcima nude odlični uvjeti u Srednjoj školi Novi Marof, mladoj školi, ali već sad s odličnim rezultatima u radu.

Označeno u