Grad Novi Marof dobio 13,3 mil. kuna za sanaciju odlagališta Čret Foto: Grad Novi Marof

Grad Novi Marof dobio 13,3 mil. kuna za sanaciju odlagališta Čret

Varaždinske vijesti | 1.9.2018. u 09:01h | Objavljeno u Našim krajem

Za projekt "Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret" Grad Novi Marof dobio je 13.287.540,64 kuna. Riječ je o sredstvima koja je dodijelilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, Grad Novi Marof uspješno se javio na pozivu za dostavu projektnih prijedloga za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., specifični cilj – smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Nakon što je Grad Novi Marof nedavno zaprimio obavijest o dodjeli sredstava iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, uskoro bi trebao biti potpisan i ugovor.

– Ovo je u biti finalna potvrda da se konačno kreće s rješenjem ovog velikog problema za naše sugrađane. U prošlosti je bilo dosta "lutanja" u pokušaju rješavanja problema. Cilj nam je bio da većinu sredstava dobijemo s nacionalne razine odnosno preko fondova EU-a kako bi što manje opterećenje bilo prema građanima – izjavio je gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Ukupni troškovi sanacije, odnosno vrijednost projekta, iznosi 17,7 milijuna kuna. 13,3 milijuna kuna osigurano je preko spomenutog Kohezijskog fonda dok bi se preostali iznos od 4,2 milijuna kuna osigurao preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Novog Marofa.

– Fond bi u konačnici osigurao iznos od 10 posto ukupnih troškova, a preostalih pet posto ukupnih troškova osigurao bi Grad Novi Marof. Radi se o iznosu od 790 tisuća kuna gdje će za 60 posto tih troškova Grad tražiti sufinanciranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova – zaključio je Jenkač.