Grad Lepoglava poziva u uključivanje u humanitarnu akciju Crvenog križa

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.10.2018. u 16:32h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatski Crveni križ povodom svoje 140. obljetnice, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom organizira humanitarnu akciju ''Uz nas niste sami – Za dostojanstven život'' kojom se nastoji skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe. U akciju se povodom Međunarodnog dana borbe siromaštva i socijalne isključenosti uključio i Grad Lepoglava.

- Kako bi im se barem nekako pomoglo, u sklopu ove humanitarne akcije prikupljat će se sredstva za 140 osoba kao simbol za 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Jedna takva osoba dolazi i s područja naše Lepoglave - poručuju iz Crvenog križa.

Na prijedlog matičnog Gradskog društva Crvenog križa Ivanec odlučeno je u Lepoglavi da će se u programu naći i jedna osoba, samačko kućanstvo s područja Lepoglave.

- Radi se o osobi koja je korisnik zajamčene minimalne naknade preko Centra za socijalnu skrb, dakle, o kućanstvu koje preživljava s 920,00 kuna mjesečno i to u lošim stambenim uvjetima. Istovremeno je i udaljenija od središta našeg grada i narušenog je zdravstvenog stanja. Osobu također obilazi i gradska gerontodomaćica koja pomaže u obavljanju svakodnevnih potreba jer ovakvi programi od izuzetne su pomoći staračkim domaćinstvima koja ne samo da žive u siromaštvu, već se ovdje radi i o osobama koje su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i dodao kako će putem gradskog sustava socijalne skrbi, a vodeći se gradskom proaktivnom socijalnom politikom pomoći kako ovoj osobi tako i drugima koji podnašaju zahtjeve za jednokratnim novčanim pomoćima u kontekstu poboljšanja životnih i stambenih uvjeta.

- Sanirat ćemo dijelove krovišta i zidova obiteljskih kuća naših najpotrebitijih građana te im osigurati i dodatne prehrambene pakete jer nitko, ama baš nitko ne smije biti ostavljen sam i zaboravljen. Svaka lokalna zajednica razvijena je onoliko koliko je razvijen sustav koji skrbi za najugroženije. Kad vam je kvaliteta života najranjivije skupine u gradu na zadovoljavajućem nivou, tek onda možemo govoriti o stvarnomrazvoju te lokalne zajednice – zaključuje zamjenik Kovač i poziva sve građane da se uključe u akciju.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za potrebe koje su uočene na terenu, odnosno iskazane od samih korisnika za koje se sredstva i prikupljaju. Naime, sredstva koja se prikupe biti će iskorištena za kupovinu štednjaka na drva, drva za ogrjev, uređenje podova i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osoba živi, odnosno za poboljšanje uvjeta stanovanja, te osiguranje paketa hrane i svaka osoba dobiti će taj ''paket pomoći''.

Kako ističu iz Lepoglave akciju možete podržati pozivom na broj: 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om) ili uplatom na račun: IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

Označeno u