Grad Lepoglava poziva u uključivanje u humanitarnu akciju Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ povodom svoje 140. obljetnice, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom organizira humanitarnu akciju ''Uz nas niste sami – Za dostojanstven život'' kojom se nastoji skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe. U akciju se povodom Međunarodnog dana borbe siromaštva i socijalne isključenosti uključio i Grad Lepoglava.

- Kako bi im se barem nekako pomoglo, u sklopu ove humanitarne akcije prikupljat će se sredstva za 140 osoba kao simbol za 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Jedna takva osoba dolazi i s područja naše Lepoglave - poručuju iz Crvenog križa.

Na prijedlog matičnog Gradskog društva Crvenog križa Ivanec odlučeno je u Lepoglavi da će se u programu naći i jedna osoba, samačko kućanstvo s područja Lepoglave.

- Radi se o osobi koja je korisnik zajamčene minimalne naknade preko Centra za socijalnu skrb, dakle, o kućanstvu koje preživljava s 920,00 kuna mjesečno i to u lošim stambenim uvjetima. Istovremeno je i udaljenija od središta našeg grada i narušenog je zdravstvenog stanja. Osobu također obilazi i gradska gerontodomaćica koja pomaže u obavljanju svakodnevnih potreba jer ovakvi programi od izuzetne su pomoći staračkim domaćinstvima koja ne samo da žive u siromaštvu, već se ovdje radi i o osobama koje su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i dodao kako će putem gradskog sustava socijalne skrbi, a vodeći se gradskom proaktivnom socijalnom politikom pomoći kako ovoj osobi tako i drugima koji podnašaju zahtjeve za jednokratnim novčanim pomoćima u kontekstu poboljšanja životnih i stambenih uvjeta.

- Sanirat ćemo dijelove krovišta i zidova obiteljskih kuća naših najpotrebitijih građana te im osigurati i dodatne prehrambene pakete jer nitko, ama baš nitko ne smije biti ostavljen sam i zaboravljen. Svaka lokalna zajednica razvijena je onoliko koliko je razvijen sustav koji skrbi za najugroženije. Kad vam je kvaliteta života najranjivije skupine u gradu na zadovoljavajućem nivou, tek onda možemo govoriti o stvarnomrazvoju te lokalne zajednice – zaključuje zamjenik Kovač i poziva sve građane da se uključe u akciju.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za potrebe koje su uočene na terenu, odnosno iskazane od samih korisnika za koje se sredstva i prikupljaju. Naime, sredstva koja se prikupe biti će iskorištena za kupovinu štednjaka na drva, drva za ogrjev, uređenje podova i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osoba živi, odnosno za poboljšanje uvjeta stanovanja, te osiguranje paketa hrane i svaka osoba dobiti će taj ''paket pomoći''.

Kako ističu iz Lepoglave akciju možete podržati pozivom na broj: 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om) ili uplatom na račun: IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.