Gradsko vijeće Ivanca Foto: B. Težak

Grad Ivanec: Višak od 4,34 mil. kn za komunal, ceste, medicinsku opremu, vatrogastvo…

VV | 18.3.2021. u 13:38h | Objavljeno u Našim krajem

Proračun Grada Ivanca u 2020. godini poslovao je s viškom od 4,34 milijuna kuna. Kao što i zakon nalaže, taj višak prihoda prenesen je u 2021. godinu i uvršten u prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna koji tako s prvobitno planiranih 53 milijuna raste na gotovo 57,7 milijuna kuna.

Novi proračun, čiji je predlagač bio gradonačelnik Milorad Batinić, na sjednici Gradskog vijeća Ivanec održanoj u ponedjeljak, 15. ožujka, usvojen je većinom glasova nezavisnih vijećnika, vijećnika HDZ-a i HSU-a, dok je u njegovu izglasavanju bilo suzdržano troje vijećnika SDP-a i jedan vijećnik NS – Reformista.

Kao zakonski predlagač izmjena i dopuna proračuna, prijedlog raspoređivanja viška od 4,34 milijuna kuna vijećnicima je obrazložio gradonačelnik M. Batinić. Predložio je da se najviše novca, 3 milijuna kuna, usmjeri u komunal, čime bi se ukupna sredstva namijenjena Programu gradnje komunalne infrastrukture za 2021. povećala na 10,37 milijuna kuna.

- Predlažem da za popravak i proširenje lokalnih cesta (kojima upravlja ŽUC, a u iznimno su lošem stanju), uz 200.000 kuna koje je za njihov popravak i proširenje već osigurao Grad Ivanec, usmjerimo dodatnih 300.000 kuna, čime bismo na ovoj stavci dobili ukupno 500.000 kuna. Pošto je na radnom sastanku u Ivancu župan R. Čačić najavio da će sva izdvajanja Grada za lokalne ceste pratiti s još 500.000 kuna, time bismo osigurali milijun kuna koje bismo već ove godine usmjerili u poboljšanje stanja na lokalnim cestama – izjavio je Batinić.

Predložio je i dodatna sredstva za asfaltiranje prilazne ceste u krug Osnovne škole Ivanec radi izbjegavanja gužvi u dvorištu škole.

- Radi poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga građanima grada Ivanca predlažem da se dio prenesenog viška usmjeri u nabavu CRP analizatora, uređaja koji liječnicima omogućuje brzu dijagnostiku. Njegovom nabavom mogu se spriječiti slučajevi poput onog u Metkoviću, kada je preminuo dječak, a čiji bi život bio spašen da su liječnici pri ruci imali takav analizator. Nabavila bi se dva takva uređaja, jedan za Dom zdravlja Ivanec, a drugi za ambulantu u Radovanu. Jedan će nabaviti Grad Ivanec, a drugi županijski Dom zdravlja. Dogovoreno je da uređaj u Domu zdravlja bude na raspolaganju svim liječnicima u vremenu kada medicinsko-biokemijski laboratorij ne radi – kazao je gradonačelnik.

Predložio je da se daljnjih 150.000 kuna izdvoji za financiranje usluga liječnika specijalista koji bi iz Opće bolnice Varaždin dolazili u Dom zdravlja Ivanec, čime bi se izbjegla potreba putovanja pacijenata u Varaždin, a o čemu je već održao sastanak s ravnateljem OB Varaždin Nenadom Kudelićem.

Također, predložio je da se u prenesenom višku prihoda dio sredstava izdvoji za pomoć građanima grada Ivanca čiji su objektu stradali u potresu (200.000 kn), a da se daljnjih 100.000 kuna izdvoji za pomoć Banovini. Znatan dio sredstava osiguran je i za vatrogastvo i to 300.000 kuna DVD-u Ivanec za gradnju garaže te 180.000 kuna za nabavu novog navalnog vozila DVD-u Radovan, dok je još 150.000 kn namijenjeno za pomoć zaposlenima u Pučkom otvorenom učilištu temeljem pomoći zbog COVID krize.

I cijeli niz drugih tema i točaka razmotren je na sjednici Gradskog vijeća. Donesene su odluke o izmjenama i dopunama prostorno-planske i urbanističke dokumentacije (uz suzdržane glasove vijećnika SDP-a), prihvaćena su izvješća o financijskom poslovanju Dječjeg vrtića i Gradske knjižnice u 2020. godini. Razmotrena su i usvojena i izvješća Ivkoma d.d. o poslovanju groblja u 2020., o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te o lokacijama i količinama odbačenog otpada, troškovima njegova uklanjanja i provedbi mjera za sprečavanje odbacivanja otpada u okoliš.

Program potpornih mjera poduzetnicima zbog COVID krize, koji je na snazi do 30. travnja, produljen je do 31. listopada ove godine, a donesen je i Program dodjele bespovratnih potpora poduzetnicima za poticanje razvoja poduzetništva u ovoj godini. Donesena je i Odluka o produljenju važenja programa razvoja Industrijske zone za razdoblje od 2016. do 2020., a usvojen je i Program gradnje i održavanja sustava odvodnje oborinskih voda za razdoblje 2021. – 2024. Jednoglasno je usvojena Odluka o dodjeli javnih priznanja za 2021. godinu, a izabran je i novi Savjet mladih Grada Ivanca.

Označeno u