GRABANICE "Svaka čast investicijama, ali riješite i baznu stanicu!" Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

GRABANICE "Svaka čast investicijama, ali riješite i baznu stanicu!"

IHR/Varaždinske vijesti | 28.2.2021. u 17:03h | Objavljeno u Našim krajem

- Zadovoljni smo što su u počeli radovi na zemljištu koje se nalazi na ulazu u varaždinski kvart Grabanice, a čuli smo da će se i sve tri zgrade koje se nalaze u našem kvartu, a koje nikada nisu do kraja izgrađene, početi dovršavati. Pozdravljamo sve te investicije – rekao je Mato Stojanović, predstavnik stanara iz jedne od zgrada tog varaždinskog kvarta.

Što je s baznom stanicom?

Na lokaciji na samom ulazu u Grabanice, kao što smo pisali u prošlom broju Varaždinskih vijesti, do rujna iduće godine trebala bi biti izgrađena nova poslovno-stambena zgrada sa 100-ak novih stanova, čiji je investitor zagrebačka tvrtka Amplitudo nekretnine, a izvođač radova Zagrebgradnja.

- Tko gradi zgradu sa stotinjak stanova u varaždinskim Grabanicama?

Nastavak radova na jednoj od tri izgrađene, a nikad dovršene zgrade, koja je još u vlasništvu Stanoinga, prijavila je i tvrtka Marlex Invest. Od stanara iz tog kvarta doznajemo kako navodno postoji interes investitora za još dvije preostale izgrađene, a nikad dovršene zgrade, no u Gradu Varaždinu potvrdili su nam da je nastavak radova zatražen samo za dvije zgrade.

- Kada se te sve zgrade stave u funkciju, ovdje više nećemo imati prašumu. Godinama smo se žalili na žbunje, grmlje i šikaru oko tih zgrada o kojima se nije vodila nikakva briga, a s novim investitorima očekujemo da će se svi ti problemi riješiti. Voljeli bismo da se zgrade dovrše, da se u nove stanove usele stanari i da imamo još veće naselje nego što je sada, zajedno sa dječjim igralištima i parkovima - rekao je Mitko Balov, predstavnik stanara zgrade u Trogirskoj ulici.

Najljepši gradski kvart

Iako pozdravljaju investicije i konačno uređenje zgrada koje godinama propadaju i pravo su ruglo za stanovnike tog naselja, apeliraju na investitora zgrade koji je najavio nastavak radova na sanaciji i izvođenju završnih radova, da ukloni baznu stanicu, koja je na zgradi postavljena prije dvije godine.

- Još tada smo upozoravali da je ta bazna stanica postavljena na nezakonit način. S obzirom da je novi investitor prijavio nastavak radova na postojećoj, nezavršenoj višestambenoj zgradi, apeliramo na njega da tu baznu stanicu ukloni. Smatramo da bi i novom investitoru trebalo biti u interesu jer, na kraju krajeva, kako će prodavati stanove kada je gore bazna stanica koja zrači? Zato u ime stanara Grabanica apeliramo da se ona ukloni i udalji od naselja 400 metara. Apeliramo i na naše političare, varaždinskog gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, koji su nam za vrijeme postavljanja bazne stanice davali podršku, da se i oni založe da se bazna stanica ukloni iz našeg kvarta, ali i da zakonom reguliraju postavljanje baznih stanica i antena na udaljenost od 400 metara od zgrada, kao što je to napravio Zagreb i neki istarski gradovi – rekao je Stojanović.

Naši sugovornici uvjereni su kako će s dovršetkom zgrada i uređenjem okoliša Grabanice postati jedan od najljepših varaždinskih kvartova.
- Posljednjih godina doista je puno napravljeno i po pitanju hortikulture i uređenja zapuštenog zemljišta u Grabanicama i na tome zahvaljujemo gradonačelniku Ivanu Čehoku. Prošle je godine, na našu incijativu, koju je on i prihvatio, izgrađeno i novo sportsko igralište – kažu stanari Grabanica.

“Zašto nitko ništa ne govori?”

- Ovih dana i sami vidimo da se u našem kvartu oko izgrađenih, a nikad useljenih zgrada počelo nešto događati, i drago nam je što je tako, no ovdje ima još puno neriješenih problema – upozorila je jedna od stanarki iz tog kvarta s kojom smo razgovarali (podaci poznati redakciji).

- Primjerice, jedna od tri zgrade, koja je izgrađena skoro do kraja, trebala je biti useljena prije desetak godina. Moja prijateljica u toj je zgradi kupila stan, platila ga, dala izraditi namještaj po mjeri koji još uvijek stoji u kutijama jer stan nikad nije dovršen. Do dana današnjeg nema nikakav odgovor kada će se moći useliti u stan, a sada se govori o novim investitorima. S druge strane, ti stanovi u zgradama koje preuzimaju novi investitori već imaju svoje vlasnike, postoje stanovi koji su dvostruko prodani, a postoje i stanovi koje su ljudi kupili bez tereta, a naknadno im se nametnula hipoteka. To je jedna trakavica koja se vuče godinama i doista je strašno da nas nitko o tome službeno ne obaviještava – upozorila je.