Gladijatori i nimfe osvojili ulice Varaždinskih Toplica: Svi su pozvani na subotnji program Aquafesta

MGA/Varaždinske vijesti | 1.6.2019. u 09:45h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Otvaranjem 2. međunarodnog stručnog skupa „Aquae Iasae - Termalna voda jučer, danas, sutra“, u petak, 31. svibnja, započeo je program ovogodišnje manifestacije Aquafest u Varaždinskim Toplicama.

Domaći i strani predavači obuhvatili su teme vezane uz kulturnu baštinu Varaždinskih Toplica, predstavljene su dosadašnje spoznaje i potrebe budućih istraživanja porijekla termalnih voda, njihova lječilišna vrijednost, kao i projekt budućeg Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. I 2. međunarodni stručni skup o termalnim vodama, po imenima predavača i prezentiranim najnovijim saznanjima iz područja geotermalnih voda i srodnih područja, dokazao je da suVaraždinske Toplice predvodnik razvoja lječilišnog turizma u Hrvatskoj.

Prvi dan Aquafesta zaključen je koncertom Doris Karamatić na harfi u rimskoj bazilici, kao i atraktivnim večernjim programom na rimskom lokalitetu. Posjetitelji su mogli uživati u kostimiranoj povorci pod bakljama i scenskim prikazom „Lux tenebros“, odnosno „Svijetlo u mraku“.

Prikazane su i gladijatorske borbe, ulicama su prošle rimske legije, a sve je zaokruženo druženjem uz ognjište u rimskom taboru.

Svi oni koji su propustili uvodna događanja na Aquafestu, to mogu nadoknadili već u subotu,1. lipnja.

Rimska povorka uz bubnjeve gradom će proći u 10.30 sati. Posjetiteljima, ali i rimskom caru Konstantinu Velikom predstavit će se sve rimske skupine koje sudjeluju u ovogodišnjem festivalskom programu.

Slijedi prikaz prinašanja žrtava kod rimskih termi i rimskog foruma kod bazena. Od 13 sati na programu je natjecanje u kuhanju rimskog kotlića u malom parku.

Slasne delicije ocjenjivat će se od 16 sati, a oni najbolji bit će nagrađeni „rimskim kuhačama“.

Tijekom popodnevnih sati na topličkim ulicama odvijat će se program malih uličnih zabavljača, a izabrat će se i najatraktivniji Rimljanin i najljepša Nympha.

Večernji program od 20 sati ponovno je rezerviran za scenske prikaze borbi i rimske formacije, kao i borbe gladijatora. Završetak još jednog izdanja Aquafesta je uz veliki fireshow u 21 sat.

Označeno u