GDCK Ludbreg: U ponedjeljak s radom počinje 20 gerontodomaćica Foto: Grad Ludbreg

GDCK Ludbreg: U ponedjeljak s radom počinje 20 gerontodomaćica

Varaždinske vijesti | 1.7.2018. u 08:15h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom stupanja u radni odnos 20 gerontodomaćica preko projekta "Pomažemo sebi, pomažemo drugima", u Ludbregu je prigodnom svečanošću obilježen početak rada gerontodomaćica u nazočnosti svih partnera na projektu.

Uz prezentaciju dosad učinjenog, gerontodomaćicama su uručena uvjerenja o stečenom zvanju gerontodomaćice. U ponedjeljak 20 žena počinje skrbiti o preko 110 starijih i nemoćnih osoba s područja cijele ludbreške regije.

Projekt „Pomažemo sebi – pomažemo drugima“ Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg financiran je iz Europskog socijalnog fonda preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Vrijednost projekta je 3.150.000 kuna. Gerontodomaćice su na korištenje dobile bicikle te tablet računala za elektroničku evidenciju obilaska i potreba krajnjih korisnika projekta.

- Projekt je započeo s provedbom s datumom potpisivanja projekta, 16. ožujka. Od tog datuma do sada obavili smo sve potrebne aktivnosti kako bi 20 gerontodomaćica moglo stupiti u radni odnos. U suradnji sa HZZ-om proveli smo natječaj za posao tijekom kojeg smo odabrali 20 pripadnica projektom predviđenih ciljanih skupina, provedena je edukacija 20 odabranih žena za zvanje gerontodomaćice, u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb obavljena je identifikacija krajnjih korisnika projekta, po pitanju promidžbe i vidljivosti projekta izrađena je web stranica projekta, a ono na što smo posebno ponosni je program za praćenje aktivnosti rada gerontodomaćica na terenu. Ovakav elektronski način evidencije rada na terenu pomoću tablet računala razvili smo kao jedini u Hrvatskoj i po pitanju evidencije rada gerontodomaćica slobodno mogu reći da postavljamo nove standarde koji će, nadam se, biti prepoznati i kod drugih društava. Na ovaj potez odlučili smo se zbog toga jer imamo dugogodišnje iskustvo na programima pomoći u kući i sama klasična evidencija rada na papiru jednostavno je oduzimala previše vremena. Moja intencija bila je da se gerontodomaćice maksimalno usredotoče i posvete radu sa korisnicima tako da će njihova evidencija rada trajati svega 5 minuta po danu, a do sada je to pisanje znalo potrajati i do sat vremena. I ovom inovacijom dokazujemo da su nam naši korisnici na prvom mjestu – rekao je Robert Kranjčec, ravnatelj GDCK Ludbreg.

Predsjednik Društva osvrnuo se dobrobit projekta.

– Svjedoci smo ovih dana mirovinskih reformi i svega onoga što nas čeka, odnosno da ćemo doživjeti tih 67 godina radeći. Vi ste prošle 50 godina, vjerujem da ćete uspjeti zahvaljujući stečenom znanju i nadam se da ćete nakon ove dvije godine rada u Crvenom križu uspjeti naći svoje zaposlenje u nekim drugim ustanovama ili sustavima koji se bave ovim vidom posla. Koliko je novozaposlenih ovim projektom, toliko će obitelji kroz naredne dvije godine dobivati sigurna sredstva u kućni budžet i tako si olakšati neke stvari. Očekujemo pozitivne reakcije naših korisnika i vjerujemo da će na terenu biti sve u redu – poručio je Igor Franolić, predsjednik GDCK Ludbreg gerontodomaćicama.

Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik, u svom obraćanju naglasio je koliko ovakvi projekti doprinose poboljšanju života stanovnika.

- Drago nam je da je projekt zaživio i da 1. srpnja naših 20 susjeda počinje raditi u ovom programu, hodati po terenu i biti crvena krvna zrnca u našim sredinama i donositi radost svima onima kojima je pomoć najpotrebnija u ovome trenutku. Za sve nas je ovo veliki projekt i još jedan dokaz da cijeli ovaj dio ludbreške Podravine pozorno prati europske natječaje i programe i nastojimo čim više, svi zajedno uzeti tih europskih novaca, da nam pomognu da budemo još bolja sredina za život. Ovaj program neće napraviti nikakvu cestu, nikakvu zgradu, ali će napraviti zato puno više među našim ljudima jer to što ćete vas 20 odraditi uz pomoć koordinatora i GDCK Ludbreg bit će puno vrjednije za vaše korisnike, za naše sugrađane kojima ćete biti svakodnevno na pomoći, dužiti se s njima, razgovarati i postati, na neki način, dio njihovih obitelji koje su možda putem negdje malo zagubili iz raznoraznih razloga. Zato su za nas ovakvi mali, socijalni projekti posebno važni i mislim da smo kao grad, kao zajednica upravo po tome posebno prepoznati – kazao je Bilić.

Gerontodomaćice će raditi na području Grada Ludbrega te općina Mali i Veliki Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec.