FOTO Završila jubilarna 10. Kešnerijada u Ludbregu Foto: Grad Ludbreg

FOTO Završila jubilarna 10. Kešnerijada u Ludbregu

Varaždinske vijesti | 14.7.2024. u 12:20h | Objavljeno u Našim krajem

Kešnerijadom se obilježava obljetnica rođenja Mladena Kerstnera, velikog književnika koji je svojim scenarijima za kultne TV serije "Mejaši" i "Gruntovčani" proslavio kajkavski jezik svoga rodnoga kraja

Već punih deset godina djelatnici ludbreške Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner prigodnim sadržajima u sklopu kulturne manifestacije "Kešnerijada" obilježavaju obljetnicu rođenja Mladena Kerstnera, velikog književnika koji je svojim scenarijima za kultne TV serije "Mejaši" i "Gruntovčani" proslavio kajkavski jezik svoga rodnoga kraja.

Ove godine obilježena je 96. obljetnica njegova rođenja.

Obilježavanje je započelo 8. srpnja polaganjem cvijeće na spomen ploču koja se nalazi na zidu Kerstnerove rodne kuće. Program se potom nastavio 7. recitalom dječjeg kajkavskog pjesništva "Kaj je kaj" u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

– Potičemo mlade i djecu da pišu na kajkavskom što je, uz očuvanje sjećanja na Mladena Kerstnera, također cilj ove manifestacije. Time, na neki način, nastavljamo književno djelo Mladena Kerstnera, nastavljamo čuvati naš kajkavski. Posebno mi je drago da u sklopu ove manifestacije i sve programe održavamo na kajkavskom – istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" Stjepan Stjepić.

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_7.jpg

Na ovogodišnji natječaj za recital su pristigla 43 rada učenika iz OŠ Sveti Đurđ, OŠ Martijanec, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Ludbreg. Za objavu u zborniku povjerenstvo je izabralo njih 17 koje su autori ovom prigodom samostalno interpretirali. Uz pjesme koje ulaze u zbornik povjerenstvo je imalo zadatak izabrati i tri pjesme koje su nagrađene na ovogodišnjem recitalu.

Treća nagrada uručena je pjesmi "Črešnja" koju je napisala Melani Povijač, učenica 6. razreda OŠ Veliki Bukovec. Drugo mjesto zaslužila je pjesma "Drovski dečec" autora Davida Mađarića, učenika 6. razreda OŠ Veliki Bukovec. Najboljom je proglašena pjesma "Kaj je kaj" autora Ivana Povijača, učenice 2. razreda OŠ Veliki Bukovec.

U programu su na prvoj večeri Kešnerijade sudjelovali i članovi plesno-dramske družine OŠ Martijanec, učenici OGŠ Ludbreg te u ulozi voditelja programa Aron Šestak i Tena Kolman.

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_12.jpg

U četvrtak, 11. srpnja, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany održan je drugi dio programa u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade za najbolje humorističke dramske i prozne tekstove na kajkavskom jeziku pristigle na natječaj u 2024. godini.

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_4.jpg

Pristiglo je ukupno 18 tekstova od 10 autora. Povjerenstvo je odabralo 3 rada koja će biti uvrštena u zbornik koji bi trebao biti otisnut do rujna ove godine. Riječ je o tekstovima Borisa Develića (nagrada za najbolji prozni tekst), Davorina Canjuge (nagrada za najbolji dramski tekst) i Franje Oreškog.

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_21.jpg

Posebno zanimljiv i motivirajući bio je govor predsjednice prosudbenog povjerenstva ovog natječaja, profesorice Jasminke Vugrinec, koja je zahvalila gradskoj knjižnici što je otvorila "apoteku besplatnoga leka".

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_15.jpg

– Veliju da se se na svetu more zračunati. Računalci su zračunali da su se ljudi v prošlosti smejali v prosjeku 18 minut na den, a denes tek 6 minut. Isto tak, zračunali su da se mi stariji smejemo 17 put na den, a deca 300 put. Rekli bi nam, s pravom, da smo tolvaji, jer smo se zatopili. Hičemo čudaj penez na koje kakve medikamente, a onog kojega nam je Bože zabadava dal, njega nečemo. Rejši se hudo držimo i za se jafčemo. Naš kajkavski narod smejal se je od navek, makar mu čudaj put i neje bilo do smeha. Čudaj put je smeh bil jedini lek. Čovek koji se zno smejati i veseliti pravi je blagoslov za društvo. Zato mi je jako drago kaj su se v knjižnici setili otprti ovu apoteku v kojoj je lek zabadava – istaknula je to prilikom.

Kao glazbene gošće, u sklopu programa u četvrtak, nastupile su članice ŽVS "Pajdašice", a voditelj programa bio je Aleksandar Horvat.

Ludbreg_Kesnerijada_12072024_3.jpg

Za kraj napomenimo kako se ove godine obilježava i 50. godišnjica emitiranja serije Gruntovčani. Tim povodom HRT snima dokumentarac u kojem će svoje mjesto pronaći i Ludbreg.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji u nastavku: