FOTO Članovi udruge Viv-Ber po starim "regulama" započeli vinogradarsku godinu Foto: Siniša Sović / FAS; I.D.

FOTO Članovi udruge Viv-Ber po starim "regulama" započeli vinogradarsku godinu

| 22.1.2017. u 07:58h | Objavljeno u Našim krajem

Blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, u subotu su proslavili i članovi Udruge vinogradara i voćara Viv-Ber općine Beretinec, koji su se sa svojim mnogobrojnim gostima okupili u Planinarskom domu Ledinec, odakle su krenuli u obližnji vinograd Ivana Piskača u Škriljevcu.

Vincekovo označava početak radova u novoj vinogradarskoj godini i običaj je tog dana po starim "regulama" obrezati trs ukrašen kobasicama i "špekom" i "pokrstiti" ga vinom, kako bi urod u novoj godini bio dobar. Učinio je to i domaćin Ivan Piskač iz Završja, koji se sa svim ostalim gostima na proslavi ujedno obvezao da će "do Jožefova trsje obrezati, do Đurđeva trseke povezati, do Sofije gorice okopati, za Ivanja početi špricati, za Bartolovo klopoca postaviti, za Malu mešu grozdje pribrati, za Miholje grozdje pobrati, za Martinje mošteka pokrstiti, za Vincekovo se to ponoviti".

Uz nezaobilaznu pjesmu "Trsek moj, zbudi se, dosti si spal", obilje smijeha, domaćih slastica i fine "kapljice", vinogradari su tako proslavili Vincekovo. Druženje je nastavljeno kod planinarskog doma, gdje su se okupljeni protiv hladnoće, između ostalog, "borili" i pečenjem kobasica na žaru te kuhanim vinom. Gotovo 200-tinjak gostiju zabavljali su tamburaši "Stari zajci".

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...