FOTO: Veliki Bukovec bio je domaćin dijela manifestacije 2. dani Zlate Brzeske

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.3.2020. u 20:49h | Objavljeno u Našim krajem

Veliki Bukovec bio je u petak domaćin dijela manifestacije 2. Dani Zlate Brzeske u organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica. Pokrovitelji manifestacije su i ove godine bili općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec. Suorganizatori su OŠ veliki Bukovec, OŠ Donja Dubrava, Udruga žena Veliki Bukovec i Društvo žena Đelekovec, a medijski pokrovitelj Radio Ludbreg.

– Mještani ovog kraja posebno su vezani za tradiciju i kulturnu baštinu, za svoju povijest. Ako je netko bio predan očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja onda je to Zlata Brzeska koja nas je nažalost prerano napustila prije gotovo dvije godine. Manifestacija „Dani Zlate Brzeske” samo je skroman način da se prisjetimo svih divnih trenutaka koje smo proveli s njom, ali i svega što je učinila za naš kraj – izjavio je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić te dodao da je jedan cilj bio da se u ovu manifestaciju uključe i mladi.

Naime, središnji dio manifestacije u Velikom Bukovcu bio je proglašenje najboljih na književnom natječaju učenika osnovnih škola podravsko-međimurskog kraja, koje se nalaze uz rijeku Dravu, pod nazivom „Zavičaj uz rijeku Dravu“ te predstavljanje Zbornika radova.

– Upravo smo to uspjeli kroz natječaj koji je okupio učenike 7 osnovnih škola koji su prijavili svoje literarne radove. Najbolji od najboljih nagrađeni su na događanju u Velikom Bukovcu i svim dobitnicima priznanja upućujem čestitke – završio je Vrbanić.

Autori najboljih literarnih radova su Sinita Blatarić, Hrvoje Ivančić te Melani Povijač iz OŠ Veliki Bukovec, zatim Zara Bilić i Dea Busija iz OŠ Ludbreg, Ema Bajkovac iz OŠ Martijanec, Ivona Međimurec iz OŠ Donja Dubrava te Tara Petrić iz OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec. Nagradu po izboru publike dobio je Roko Zelčić iz OŠ Veliki Bukovec. Dea Busija je dobila posebnu nagradu Općine Veliki Bukovec budući da njezino literarno djelo najbolje prenosi doživljaj zavičaja.

Uz proglašenje najboljih literarnih radova i predstavljanje zbornika organizirana je i izložba radova slikarica s područja općina Veliki i Mali Bukovec, izložba radova Zlate Brzeske te izložba radova Udruge žena Veliki Bukovec. Kulturni program izveli su učenici OŠ Veliki Bukovec.

Predsjednik Udruge „Vendi“ Mladen Levak izrazio je zadovoljstvo što već u drugom izdanju manifestacija napreduje.

– Uključujemo mlade i lijepi broj radova stigao nam je na natječaj. Razvijamo manifestaciju iz godine u godinu, sada smo uključili i osnovce. Prvog dana u Donjoj Dubravi smo imali kreativnu književno-likovnu radionicu za osnovne škole. Nakon Velikog Bukovca idemo i u Mali Bukovec, a završavamo u Đelekovcu – rekao je Levak.

Zlata Brzeska, (9.3.1957. Donja Dubrava – 9.9.2018. Novi Marof), dala je neizmjeran doprinos Udruzi, a njezine tri knjige objavljene su u okviru biblioteke Udruge – „Komadić moje duše“, pjesme i proza (2014.), „Sto mojih rana u sto pjesama“, pjesme (2015.) i „U naručju smrti“, proza (2015.) Osim pisanja izrađivala je ručne radove i umjetnička djela, a nagrađivana je i za cvjetni okoliš svog doma.