FOTO U Maruševcu tradicionalno obilježen blagdan Čiselske nedele Foto: Grad Varaždin

FOTO U Maruševcu tradicionalno obilježen blagdan Čiselske nedele

Varaždinske vijesti | 7.10.2024. u 09:50h | Objavljeno u Našim krajem

U nedjelju je u Maruševcu tradicionalno obilježen blagdan Čiselske nedele u organizaciji Općine Maruševec i Kuburaške udruge Maruševec.

Obilježavanje ovog blagdana započelo je budnicom Kuburaške udruge Maruševec kod crkve svetog Jurja u Maruševcu, a kasnije je uslijedilo svečano otvorenje 13. Sajma v Maruševcu kojem su, uz načelnika Općine Maruševec Marija Klapše, prisustvovali brojni gosti: predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki zajedno s direktorom Varkoma Brunom Isterom, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec, predsjednik Općinskog vijeća Beretinca Hrvoje Kapeš, županijski vijećnik Krunoslav Lukačić te mnogi drugi.

Načelnik Mario Klapša prigodnim je govorom pozdravio goste te pozvao sve da posjete izlagače na sajmu i da se podsjete na proizvode koji su se nekad radili.

- Danas slavimo "Čiselsku nedelu" kroz manifestaciju koja na jednom mjestu okuplja brojne članove civilnog društva i to na onaj tradicionalan način kako su se manifestacije i prošćenja slavili nekada. U Maruševcu držimo do očuvanja kulturne tradicije, našeg identiteta, što je u današnjim užurbanim vremenima važno, a pomalo se i gubi - rekao je Mario Klapša.

Lokalne udruge i OPG-ovi, njih 20-ak, predstavilo je svoje proizvode i djelatnosti na Sajmu, a uoči otvorenja Sajma održalo se svečano postrojavanje 19 povijesnih postrojbi i kuburaških udruga s područja Republike Slovenije, kao i Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

- U mojoj mladosti češće su se održavala prošćenja, no drago mi je da Maruševec uspijeva njegovati ovu tradiciju, a to je od velike važnosti za njegove mještane. Možemo biti ponosni na naše kolege diljem županije, a ispred Grada Varaždina uvijek ćemo ih doći podržati – rekao je Bruno Ister te pohvalio manifestaciju.

Pogledajte fotogaleriju: