FOTO U Lepoglavi odana počast žrtvama ustaškog logora Foto: Grad Lepoglava

FOTO U Lepoglavi odana počast žrtvama ustaškog logora

Varaždinske vijesti | 30.4.2018. u 13:18h | Objavljeno u Našim krajem

U Lepoglavi je 28. travnja održan komemorativni skup na kojem je odana počast žrtvama ustaškog logora te palim antifašistima koji su prije 75 godina prvi puta oslobodili logor u Lepoglavi.

Komemoracija je održana na obljetnicu likvidacije logora od strane ustaških vlasti koje su krajem travnja 1945. godine zajedno s logorom likvidirale i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1300, prethodno deportirano u Jasenovac.

Počast je žrtvama fašističkog terora odana je na Spomen groblju i u Parku žrtava fašizma u kojem je Grad Lepoglava nedavno obnovio postojeće spomen-obilježje. Uz Grad Lepoglavu počast su polaganjem vijenca položili predstavnici udruga antifašističkih boraca Varaždinske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglava.

Ispred Grada Lepoglave vijenac je položio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ujedno, u nazočnosti zamjenika Hrvoja Kovača, upalio svijeću kod obnovljenog spomen obilježju u Parku žrtava fašizma.

- Ponosni smo na našu bogatu kulturno-povijesnu tradiciju no isto tako ne zaboravljamo ni najcrnije dane lepoglavske povijesti. Ne smijemo zaboraviti vrijeme fašističkog terora iza kojeg su ostali ubijeni kojih se danas prisjećamo i odajemo im počast – rekao je Škvarić najavivši pokretanje inicijative za obnovu antifašističkih spomenika.

O strahotama i ubijanjima u ustaškom logoru u Lepoglavi, citirajući povijesne dokumente, govorila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglava, Marija Varović. O stradavanjima zatočenih u logoru Lepoglava govorio je i predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i član Predsjedništva SABA, Milivoj Dretar.

- Znajući da je sve gotovo umjesto da logoraše časno puste kućama, oni su ih ubili na zvjerski način. Ovakvih se stvari moramo prisjećati i o tome govoriti, posebice mladima – rekao je Dretar.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske pozvao je druge jedinice lokalne samouprave ugledaju na Grad Lepoglavu te uključe u obnovu antifašističkih spomenika.

Inače, prema pisanju portala Lepoglava.net, Uprava za zatvorski sustav sudionicma komemoracije nije dozvolila ulazak u krug Kaznionice i odavanje počasti kod "Spomen bunara" s obrazloženjem da bi ulazak većeg broja sudionika komemoracije predstavljao sigurnosni rizik.

Označeno u
Galerija slika