FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Ljubešćica, Horvatić: Trenutno se izvode investicije vrijednosti 10 milijuna eura Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Ljubešćica, Horvatić: Trenutno se izvode investicije vrijednosti 10 milijuna eura

| 2.8.2024. u 21:26h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koja je održana u sportskoj dvorani u Ljubešćici, večeras je obilježen Dan Općine Ljubešćica.

Nazočio joj je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenik novomarofskog gradonačelnika Ivan Tuk, načelnik Općine Sveti Ilija i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, načelnik Općine Bednja i ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković i drugi gosti.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec, naglasivši da je između dvije svečane sjednice održao osam sjednica Općinskog vijeća, na kojima se raspravljalo o 80 točaka dnevnog reda.

- Donesene odluke usmjerene su na ravnomjerni razvitak Općine, uključujući poboljšanje infrastrukture, unapređenje komunalnih usluga te poboljšanje lokalnog gospodarstva - rekao je Ivanušec, najavivši da se neće kandidirati na sljedećim lokalnim izborima koji će biti u svibnju 2025. godine.

Načelnik Općine Nenad Horvatić naglasio je da se ma području Općine trenutno izvode investicije vrijednosti 10 milijuna eura, a godišnji porezni prihod u proračunu Općine iznosi 500 tisuća eura.

- Grade se među ostalim, kanalizacija i pročistač, što je najveći projekt u povijesti Općine vrijedan 7,5 milijuna eura. Iduće godine očekujemo 25 milijuna eura ulaganja u izgradnju novih tvornica i pogona u Poduzetničkoj zoni, koja će sljedeće godine biti veliko gradilište, a otvaranjem novih investicija otvorit će se i nova radna mjesta - istaknuo je Horvatić.

Sukladno dobroj praksi Općine Ljubešćica u nagrađivanju učenika Općina Ljubešćica prijenosnim računalima nagrađuje učenike Osnovne Škole Ljubešćica koji su u školskoj godini 2023./2024. 5. razred završili sa odličnim uspjehom 5,00 i to Leonu Gotić i Martina Mrvčiča.

Martin Mrvčić ispričao je dolazak na današnju sjednicu, stoga je svoje prijenosno računalo preuzeo jučer u prostorijama općine Ljubešćica, pa je prijenosno računalo danas predano Leoni Gotić.

Zahvalnicu Općine Lịubešćica dodijeljena je Zdravku Tuku, za predani rad i izniman doprinos u kontinuiranom stvaranju novih vrijednosti u DVD-u Ljubešćica.

Zdravko Tuk, rođen je 1967. godine u Remetincu. S navršenih 15.godina učlanjuje se u DVD Remetinec gdje se ističe svojom aktivnošću i radom. U spomenutom DVD-u svoj staž započinje osposobljavanjem i stječe svoje prvo vatrogasno zvanje vatrogasac.

Nakon preseljenja u novo mjesto boravka u Ljubešćicu, uskoro postaje član DVD-a Ljubešćica, te od samog početka pokazuje velik angažman i interes u svim segmentima djelovanja DVD-a od operativnih, preventivnih i društvenih aktivnosti.

S odlikama odgovornosti i marljivosti, požrtvovnosti i humanosti vatrogasca u radu DVD-a sudjeluje gotovo na svim aktivnostima društva i pokazuje iznimne rezultate.
Gotovo da i nema niti jedne aktivnosti niti događaja u DVD-u u kojima bi izostao njegov doprinos aktivnost posebice na intervencijama gdje je u određenom broju tih događaja bio u funkciji voditelja intervencija u kojima su doše do izražaja njegove zapovjedne odluke.

Svojim aktivnošću i kvalitetom stekao je povjerenje svih članova Skupštine gdje je jednoglasno 2005. izabran na dužnost zamjenika zapovjednika DVD-a Ljubešćica na kojoj je i danas što potvrđuje njegovu kvalitetu i kontinuitet, uzastopnih 5 mandata reizborom ostaje na toj funkciji i stječe povjerenje svih članova DVD-a

Godine 2012. položio je stručni ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima. Od društveno operativnih aktivnosti u svom vatrogasnom stažu ističe se i kao natjecatelj u natjecateljskom odjeljenju DVD-a Ljubešćica koje postiže određene zapažene rezultate

U vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije Zdravko Tuk je delegat Skupštine zajednice, a osim tih obveza prema potrebi sudjeluje kao zamjena i na ostalim sjednicama drugih radnih tijela. 2011. godine uspješno završava za zvanje vatrogasni dočasnik, dok za zvanje vatrogasni časnik polaže 2015.godine, te nakon odrađenog propisanog staža 2019.godine stječe svoje trenutno zvanje vatrogasni časnik 1. klase.

Plaketa Općine Ljubešćica dodijeljena je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za višegodišnju financijsku podršku u realizaciji projekata Općine Ljubešćica.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u razdoblju od 2017, godine do danas Općini Ljubešćica pružila je financijsku potporu ukupnom iznosu d 10 milijuna kuna, u sklopu kojih je provedeno i završeno više od 20 projekata komunalne, socijalne i javne

Neki od najznačajnijih projekata koje je ministarstvo sufinancira su: komunalna i prometna infrastruktura Poduzetničke zone Ljubešćica, izgradnja ljubeškog trga i natkrivene pozornice, sanacija i modernizacija nerazvrstanih cesta na području općine, sanacija klizišta í odrona na području općine, izgradnja vodovodne mreže te Dogradnja Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ" Ljubešćica. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje je prepoznalo značaj projekata Općine Ljubešćica ostvareni su značajni rezultati.

Danas općina Ljubešćica bilježi rast u području gospodarskog i društvenog života, kontinuirano se podiže standard u svim segmentima od predškolskog odgoja i obrazovanja, preko gospodarstva (poduzetničke zone), javne, komunalne i prometne infrastrukture koje činí Ljubešćicu boljim i ugodnim mjestom za život.

Ovo priznanje ujedno predstavlja uspješan primjer suradnje između lokalnih institucija i državne razine te pokazuje snagu partnerstva u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i poboljšanju životnih uvjeta građana.

U ime nazočnih gradonačelnika i načelnika govorio je načelnik Općine Sveti Ilija i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždínske županije Marin Bosilj,a čestitke uz Dan Općine uputili su župan Anđelko Stričak i ministar Šime Erlić.

- Svi u ministarstvima znamo jako dobro za Ljubešćicu, To je primjer organizirane općine, u kojoj se svake godine realiziraju projekti od interesa za stanovništvo ovog kraja. Moram pohvaliti načelnika i izvanrednu suradnju koju ima s Ministarstvom te svake godine riješimo barem jedan-dva projekta koji poboljšavaju kvalitezu života i podižu standard - naglasio je Erlić.