FOTO Od danas do nedjelje Općina Breznički Hum domaćin projekta Eurofolk Foto: Dražen Novosel

FOTO Od danas do nedjelje Općina Breznički Hum domaćin projekta Eurofolk

| 19.5.2023. u 17:22h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Breznički Hum provodi projekt “Eurofolk – čuvar europske kulture”, koji financira Europska unija bespovratnim financijskim sredstvima za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska općina Bleiburg/Pliberk.

U ovom projektu Bratimljenja gradova sudjeluje više od dvije stotine žitelja navedenih općina triju zemalja sudionica, a prvi domaćin je od danas do nedjelje Općina Breznički Hum.

Čulo se, među ostalim, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je uz načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića i varaždinskog župana Anđelka Stričaka,govorili i savjetnica u Vladi RH za planiranje, programiranje i informiranje Saša Šegrt te svjetski poznati fotograf David Botond.

Projektom će biti predstavljena sva ljepota sačuvanoga folklornog blaga i etnologije ovih krajeva, a na prvom će događanju sve tri zemlje projekta potpisati Ugovor o bratimljenju.

Trodnevni program u Brezničkom Humu obuhvaća prezentacije partnera u projektu, izlaganje predstavnika ureda za udruge RH o programu CERV, potpisivanje ugovora o bratimljenju, prezentaciju platforme Geofolk, potom otvorenje izložbe fotografija narodnih nošnji platforme Geofolk, provedbu radionice o nematerijalnoj kulturnoj i tradicijskoj baštini hrvatskih krajeva kao i radionicu o tradicionalnim kulinarskim običajima Brezničkog Huma s posebnim osvrtom na “Starinske žmake”, likovnom kolonijom i prezentacijom narodnih običaja svih sudionika projekta te radionicu o folkloru i etnologiji kao dijelu EU identiteta s posebnim osvrtom na običaje i narodne nošnje.

Među gostujućim stručnjacima ovom prilikom ističemo uglednu hrvatsku stručnjakinju povijesti i etnologije te muzejsku savjetnicu prof. Slavicu Moslavac, koja će sudionicima predstaviti panel s temom o nematerijalnoj kulturnoj i tradicijskoj baštini hrvatskih krajeva s posebnim naglaskom na hrvatske, slovenske i austrijske etnološke poveznice.

“Eurofolk - čuvar europske kulture” je projekt koji će doprinijeti razvitku lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja tradicija te će potaknuti očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji kroz izložbe, radionice i seminare.

Putem provođenja triju događanja - po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta će kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravati na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i omogućili im suradnju s EU- om.

Projekt je zamišljen kao vremeplov sačuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja Slovenije, Austrije i Hrvatske kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska Unija odala priznanje, nedavno mu uručivši prestižnu nagradu “Europskog građanina 2021.”.Financirano sredstvima Europske unije, rečeno je na konferenciji.