FOTO: i rudarski napitak na Ivanečkim rudarskim danima Foto: Grad Ivanec

FOTO: i rudarski napitak na Ivanečkim rudarskim danima

V.V. | 7.12.2018. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanim dočekom –špalirom, kojega su upriličili Ivanečka rudarska četa, Vitezovi ivanovci, Varaždinska građanska garda, Zrinska garda Čakovec, Husarska pukovnija, Društvo prijatelja i narodnih običaja Maska i Udruga građana iz Prigorca, pretprošle nedjelje započela je završna manifestacija Ivanečki rudarski dani 2018., koja je nastavljena misom i rudarskim domjenkom u dvorani župnog dvora gdje su se mogla kušati autohtona i tradicionalna jela iz hotela Orion te od članica Maske i Prigorca, a druženje je završilo u objektu “Gost&Ona”, uz degustaciju posebnog „Rudarskog napitka“ koji je poslužen u nekadašnjim emajliranim lončićima.

- Ivanečkim rudarskim danima već desetak godina trudimo se obogatiti turističku, gospodarsku i kulturnu ponuda, ali i utjecati na očuvanje kulturno-povijesnog nasljeđa i baštine ivanečkoga kraja kroz stvaranje inovativnog turističkog proizvoda. Tako se tu mogu naći, uz gastro ponudu, i autohtoni suveniri. Od prošle godine održavanje manifestacije smo podijelili u dva termina, ljetni u sezoni i ovaj drugi dio u posezoni, koji se bazira na tradiciji. U ljetnom terminu imali smo temu srednjevjekovno rudarenje. Tom prilikom smo iskovali prvi planinarski novčić povodom obilježavanja 120. obljetnice planinarstva u Ivancu uz prisutne ostale sadržaje - kaže Boris Jagetić Daraboš, direktor TZ grada Ivanca, koja je bila organizator, dok je suorganizator bila udruga Ivanečki vitezovi.

Manifestacije je i ove godine održana pod pokroviteljstvom grada Ivanca, a uz potporu Ministarstva turizma, HTZ-a i TZ Varaždinske županije.

- Poznato je da je razvoj turizma u europskim gradovima danas nezamisliv bez kulturno-turističkih manifestacija, turističkih proizvoda i sadržaja, kao osnove turističkih destinacija. Ivanečka rudarska četa povijesna je postrojba, koja je uvelike pridonijela promociji i obogaćivanju turističke i gospodarske ponude našeg kraja pa je zato nazivaju i gospodarskim promotorom naše mikroregije. Međutim, od prije tri godine u prosincu smo usredotočeni na tradicijski dio, a gospodarske i ostale izlagačke aktivnosti su krajem travnja - ističe Jagetić Daraboš, koji se zahvaljuje svima na odazivu i pomoći oko programa.

Označeno u