FOTO Maruševčani obilježili 665. i 550. obljetnicu spominjanja svoga mjesta

M.P./Varaždinske vijesti | 17.11.2016. u 20:37h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Maruševec i Udruge prijatelja dvorca Maruševca u četvrtak je u prostorijama Općine obilježena 665. i 550. obljetnica spominjanja Maruševca u povijesnim zapisima. Osim što su posjetiteljima predstavljene prigodna kuverta i razglednica, od dr.sc. Vladimira Huzjana mogli su čuti više o izuzetno zanimljivoj i bogatoj povijesti svoje općine.

- Danas obilježavamo dan kada je prije 665 godina, odnosno 1351. godine, Grga iz obitelji Vragović dobio plemstvo od kralja Ludovika, a ujedno obilježavamo i 550. obljetnicu kada je ista obitelj Vragović 1466. dobila grbovnicu. To su dva važna događaja za obitelj Vragović i za sam Maruševec budući da je obitelj bila i vlasnik dvorca Maruševec koji je kasnije promijenio nekoliko vlasnika - pojasnio je Huzjan koji je mještane pokušao upoznati i s potencijalima istraživanja povijesti svoga kraja.

- Maruševec ima sreću što nikad u svojoj povijesti nije bio razoren ili napušten tako da ovdje postoji kontinuitet življenja koji se može proučavati zahvaljujući povijesnim izvorima koji se čuvaju u arhivima. Publici želimo predstaviti upravo te izvore koji čuvaju tajne života Maruševčana od razvijenog srednjeg vijeka do danas - naglasio je Huzjan.

Blanka Glavica-Ječmenica, predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, ponosna je što mali Maruševec obilježava tako velike obljetnice spominjanja u povijesnim zapisima.

- To su lijepe okrugle obljetnice koje smo naprosto morali obilježiti. Ne mislim da će biti rečeno sve o povijesti, no to je inicijativa za početak dubljeg istraživanja povijesti ovoga kraja - napomenula je Glavica-Ječmenica, dok je predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Kišić naveo da narod koji ne njeguje i ne poštuje svoju prošlost nema niti budućnost.

- Mislim da su Maruševčani dobro upoznati sa svojom poviješću i ovakve obljetnice mnogo govore o opstojnosti ljudi na ovim prostorima. Mislim da svatko tko je ovdje živio ili odavde vuče svoje korijene mora biti ponosan na ove obljetnice, ali i biti zahvalan generacijama prije nas što su se pobrinule da naš prelijepi maruševečki kraj ostane u vizurama u kojima je i danas - zaključio je Kišić.

Označeno u
Galerija slika