FOTO Etno danom završila proslava Dana Općine Martijanec

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.11.2016. u 10:04h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon Svečane sjednice u petak, proslava Dana Općine Martijanec za vikend je nastavljena Etno danom, u organizaciji KUD-a Martijanec.

U općinskom Društvenom domu je postavljena restropsektivna izložba radova Mire Horvat i održana je revija etno frizura Frizerskog salona Kristina.

-Martijanec je oduvijek njegovao, danas njeguje i u budućnosti će jednako dobro paziti i pronositi svoju bogatu tradiciju i baštinu. Danas ovdje vidimo da se radovi naših žena odlikuju visokim umjetničkim standardom. Osim što svjedoče o bogatoj riznici naše tradicije, njihov umjetnički doseg je sve cijenjeniji u svijetu koji više nema vremena niti strpljenja za dugotrajnu, ručnu izradu predmeta koji svjedoče kulturnom identitetu. Hvala vrijednim damama, što svojim radovima pridonose da naši mladi, a i svijet svjedoče bogatoj kulturnoj baštini Martijanca, koji se zahvaljujući njima čuva od zaborava – rekao je načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat.

Goste su pozdravile ravnateljica škole, Sonja Huzjak, predsjednica KUD-a Martijanec i predstavnica vezilja, Nada Horvat, a načelnik Horvat je buketom cvijeća zahvalio Miri Horvat na njezinoj predanosti u očuvanju općinske kulturne baštine.

Mira Horvat je umirovljena učiteljica likovne kulture čiji radovi su vezani uz Martijanec, u kojemu je provela većinu života.

U svojim radovima Mira Horvat spašava od zaborava narodne motive, tradicionalne tehnike vezenja i heklanja. Boje koje upotrebljava u vezenju motiva u potpunom su skladu s paletom boja koja se susreće na nošnjama našeg kraja – istaknuto je na predstavljanju.

Proslava Dana Općine Martijanec završila je koncertom za trubu i orgulje, u izvedbi profesora Maria Perestegia i Daria Teskere.