FOTO: Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko dobilo novo vatrogasno kombi vozilo

| 18.6.2019. u 19:25h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko dobilo je novo vatrogasno kombi vozilo. Nakon što je ključeve vozila na svečanosti u četvrtak, 13. lipnja, u Javnoj vatrogasnoj postaji Novi Zagreb, predao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, svečanost primopredaje vozila održana je danas, 18. lipnja, u Visokom, gdje su bili i saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trutu.  Inače, riječ je o jednom od 74 vatrogasnih vozila koje je Ministarstvo poljoprivrede nabavilo u sklopu Programa osposobljavanja vatrogasnih zajednica 2018. godine.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković ističe da će se s novim vozilom povećati sposobnost stožernog općinskog vatrogasnog društva, koje je prošle godine proslavilo 125. obljetnicu osnutka.

– Naš će DVD biti efikasniji i sposobniji za intervencije. U društvu je vrlo aktivan pomladak koji sudjeluje na brojni vatrogasnim natjecanjima i ovo kombi vozilo omogućit će im odlazak na natjecanja. Ovo je sigurno za našu sredinu, Općinu i Vatrogasnu zajednicu, vrlo vrijedna donacija, jer sami to vozilo ne bismo mogli nabaviti – rekao je načelnik Mateković.

I predsjednik DVD-a Visoko Marijan Marenčić zadovoljan je obnovom voznog parka.

– Nakon dosta godina dobili smo vozilo koje nam je netko donirao. Do sada smo sve svojim radom, trudom, javljanjem na natječaje, s nešto vlastitih sredstava, morali nabavljati. Ova donacija puno znači za naše članove, djecu, mladež i ostale. Sada na natjecanja, što je osnovni dio djelovanja vatrogasnih društava, možemo ići sigurno. Do sada smo koristili vozilo staro 20 godina – kazao je Marenčić te dodao da će donacija biti vrijedna i zbog popularizacije vatrogastva.

– Novo vozilo značit će kvalitetan rad društva, a to je važno zbog okupljanja članstva. Stanovništva je sve manje pa u DVD-u, Vatrogasnoj zajednici i Općini radimo na uvođenju mladih u vatrogastvo – rekao je predsjednik DVD-a Visoko.

Saborski zastupnik Stričak također je zahvalio na donaciji vozila.

– Kada govorimo o vatrogastvu, odnosno o resoru zaštite i spašavanja, najprije bih sve podsjetio da je aktualnu Vladu dočekao slabo ustrojen i opremljen sustav. Naravno da je aktualna Vlada premijera Plenkovića na to reagirala i krenula u izgradnju, opremanje i osposobljavanje svih dionika zaštite i spašavanja. Dobar primjer toga je upravo i DVD Visoko gdje se na sugestiju županijske vatrogasne zajednice društvu dodijelilo kombi vozilo. Između ostalog, DVD Visoko spada među najstarija društva u državi, aktivni su na području cijele općine, kod svih zbivanja i smatram da je dodjela ovog vozila zaslužena. Hvala premijeru Plenkoviću, ministru Tolušiću, predsjedniku HVZ-a Sanaderu te pomoćniku ministra Trutu na ovoj vrijednoj donaciji – rekao je Stričak.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader detaljnije se osvrnuo na raspodjelu sredstava.

- Prijašnja Vlada je do sada svih godina izdvajala samo za priobalje i to oko osam milijuna kuna, a ova je Vlada donijela odluku o izdvajanju oko 40 milijuna kuna tako da se iz tih sredstava pokriva cijela Hrvatska, a ne samo priobalje. Onda su po želji i odluci vatrogasnih zajednica županija kupljeni kombiji ili oprema za vatrogasce, a vaša se županija odlučila se za dodjelu kombi vozila DVD-u Visoko. Takvih vozila je trenutno isporučeno 57, a milijun kuna će se utrošiti na osposobljavanje vatrogasaca - komentirao je Sanader.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut osvrnuo na ostalu opremu koja će još stići vatrogascima.

- Prošle se godine ušlo u EU projekt za civilnu zaštitu, projekt od dva dijela koji podrazumijeva opremanje vatrogasnih postrojbi s komunikacijskim sustavima - sustavi TETRA u vrijednosti od oko pet milijuna eura i vatrogasnim vozilima u iznosu od 32 milijuna eura. Sustavi TETRA su dostavljeni, odnosno ta je kompletna oprema u skladištu Ministarstva unutarnjih poslova i oni će se uskoro raspodijeliti vatrogasnim postrojbama, a vatrogasna vozila su trenutno u procesu javne nabave i nadamo se da će taj proces uskoro biti završen. Nakon čega ide proizvodnja i nadamo se da će početkom iduće godine prva vozila doći u Hrvatsku - najavio je Trut.

U Vatrogasnu zajednicu Općine Visoko uključena su četiri DVD-a, uz Visoko i ona u Čanjevu, Presečnu Visočkom i Đurinovcu.