FOTO Cestičani u Radovec Polju vidjeli kako se nekada žela raž

M.P./Varaždinske vijesti | 15.7.2017. u 18:49h | Objavljeno u Našim krajem

Mlađi i stariji mještani Radovec Polja, ali i ostali mještani općine Cestica, danas poslijepodne mogli su vidjeti kako se nekada na cestičkim poljima žela raž srpom.

Prikaz žetve organizirali su članovi Udruge tradicijskih običaja Pingo i KUD-a Cestica, a pod pokroviteljstvom Općine Cestica. Sama inicijativa zapravo je potekla od Jelene Milec, dugogodišnje članice KUD-a Cestica i voditeljice dramskih amatera.

- Ja potječem iz kraja gdje se tako želo i još me uvijek veže ljubav prema starim običajima i tradiciji. Ovo je zapravo prvi dio priče kako bi oni koji ne znaju žeti ili nisu nikada to radili, to vidjeli i probali, a drugi se dio priče odnosi na prikaz šviganja, odnosno načina odstranjivanja zrna. Treći se dio priče odnosi pak na škopanje i nastajanje škopa za pokrivanje. Tim ćemo škopom pokriti zdenac kako bi se znalo da je on ručno požet i da dolazi sa cestičke njive - rekla je Jelena dodavši kako se mještani zapravo nisu samo družili nego su i nešto konkretno napravili.

Ukratko se osvrnula i na činjenicu što danas sve više ljudi odustaje od bavljenja poljoprivredom, dok se oni koji su još u tome uglavnom žale.
- Od našeg se polja i žita jako dobro živi i jako dobro jede, a iz gorica se jako dobro pije! Samo trebamo „zasukati“ rukave i raditi i bit će svega - naglasila je.

Marina Škrinjar, članica Udruge tradicijskih običaja Pingo, rekla je da im je drago što se udruga priključila organizaciji ove manifestacije, dok je zamjenik načelnika Općine Cestica Žarko Rodeš pohvalio što članovi KUD-a Cestica i Udruge za očuvanje tradicijskih običaja Pingo njeguju stare običaje s ciljem da ih sačuvaju od zaborava.

- Naša je zadaća da sve što znamo, odnosno sve što su nas naučili naši stari prenosimo dalje na mlađe generacije. Istina, teško je to realizirati u današnje vrijeme kada se više cijeni materijalno, a ne takve stvari, i teško je istovremeno ukladiti današnji ubrzani način života i nešto ovakvo. Međutim, ovo je za ispunjenje čovjeka iznutra, za naše osobno zadovoljstvo, i uvjeren sam kako će naše udruge još dugo čuvati ovakve običaje i prenositi ih na mlade tako da oni kod nas sigurno neće izumrijeti - naglasio je Rodeš.

Označeno u