FOTO: Brojni hodočasnici, osobe u potrazi za vjerom i nadom jučer pohodili Ludbreg

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.9.2019. u 12:36h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreg je i ove godine prve rujanske nedjelje, a kao što to višestoljetna tradicija nalaže, bio središnje mjesto za brojne hodočasnike, osobe u potrazi za vjerom i nadom. Tako je već stoljećima u jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Isusovoj kada se slavi Sveta nedjelja. Uoči misnog slavlja na samu Svetu nedjelju, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli podignutoj u čast Presvete Krvi, održana je procesija od župne crkve Presvetog Trojstva u kojoj je pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja uz molitvu i pjesmu prenesena na oltar zavjetne kapele. Procesija je prošla središtem Ludbrega, čije su ulice i trgovi na Svetu nedjelju već tradicionalno prepuni hodočasnika koji u prošteništu žele zadobiti potpuni oprost.

Skupine hodočasnika, već od ranih jutarnjih sati, stizale su u župnu crkvu kako bi se poklonile Presvetoj Krvi i Presvetom sakramentu, izrekle svoje molitve i preporuke, pristupile sakramentu pomirenja kod brojnih ispovjednika koji su satima neumorno ispovijedali u cintoru crkve i kod zavjetne kapele, te sudjelovale u pobožnostima i euharistiji kao središnjem i najvažnijem hodočasničkom sadržaju koji je osobito u Ludbregu u središtu svih duhovnih događanja.

Procesiju i hodočasničku misu predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki uz sudjelovanje mons. Josipa Mrzljaka, apostolskog administratora Varaždinske biskupije i drugih biskupa i svećenika. Pozdravnu poruku hodočasnicima uputili su i monsinjor Josip Đurkan, upravitelj svetišta te mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.
Misno slavlje služio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je u propovijedi, koristeći poruku današnjeg evanđelja “tko se uzvisi biti će ponižen, a tko se ponizi biti će uzvišen”, rekao da se i naše društvo temelji na uspjehu i trajnom stvaranju prilika prvih i drugih mjesta.

- Poniznost danas nije dobrodošla kategorija života i vrlo će često biti ismijana. Danas se i djeca od najranije dobi poučavaju kako što bolje doći do prvih mjesta i kako se što bolje prodati. Krepostima kao što su poniznost i skromnost danas više nema mjesta. Društvo kao da danas ne trpi bolji put već kao da želi promicati uspješan put - dio je propovijedi biskupa Hranića.

Nastavio je da u današnjem evanđelju pravi smisao Isus daje u posljednjoj rečenici odnosno pozivu da kao osoba podariš sebe i učiniš uslugu onome koji ti ne može uzvratiti protuuslugom.

- Čini dobro radi dobra samoga. Čovjek je istinski veliki kada je ponizan, kada se ne oholi, kada ljubi one koji nisu njegove nacionalnosti i koji nisu njegove mjere - kazao je Hranić. Dobar dio propovijedi posvetio je kurikularnoj reformi odnosno “Školi za život”. Poručio je da se dobiva dojam da je “Škola za život”, kao reforma, garant za dobar i uspješan život, ali da institucija škole mora biti svjesna da može puno toga, ali ne sve jer postoje i drugi čimbenici u društvu. Poručio je da i ona mora biti ponizna.

Dotaknuo se i učitelja poručivši da, ako škola želi napredovanje društva, neće ga uspjeti ostvariti bez poštovanja učiteljskog poziva.
- Biti učitelj je poslanje i, ako je “Škola za život”, ona nije samo za učenike nego i za život učitelja - rekao je Hranić dodajući da učitelji moraju imati zadovoljene glavne uvjete za dostojan život.

Uz izaslanika predsjednika Sabora Sanadera misnom su slavlju uz gradonačelnika Dubravka Bilića, zamjenicu gradonačelnika Renatu Potočnik, predsjednika Gradskog vijeća Antuna Šimića i gradske vijećnike nazočili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te saborski zastupnici Marija Puh, Božica Makar, Mirando Mrsić, Anđelko Stričak, Josip Križanić i Branko Hrg. Iz Koprivničko-križevačke županije došao je župan Darko Koren dok je u ime Varaždinske županije stigao zamjenik župana Tomislav Paljak.

Gradonačelnik Dubravko Bilić u svom je pozdravnom govoru istaknuo da je Ludbreg mali, ali u isto vrijeme i veliki grad koji odolijeva svim nedaćama i izazovima vremena, grad koji je prepoznat diljem Hrvatske, pa i svijeta, po svojim uspješnim i dobrim ljudima, grad koji se skrbi o svim svojim generacijama, ali i grad čiji je identitet određen ovim prošteništem i tradicijom hodočašćenja stotinama godina unatrag.

- Nikad nismo bili napredniji nego smo danas, nikad zdraviji i bogatiji, nikad manje gladni u dugoj povijesti, a opet kao ljudi nikad nesretniji, depresivniji i nesigurniji. Kao da je cijeli svijet istovremeno zašao u pomrčinu - istaknuo je Bilić.

Rekao je da svjetske političke vođe ne pokazuju mudrost koja se od njih očekuje nego se ponašaju poput neodgovornih i sebičnih klaunova, a najglasniji i najomiljeniji postaju neodgovorni koji lakoćom prosipaju riječi mržnje, laži te prizivaju na najružnije osjećaje nasilja i ugroženosti.

- A mi mirno stojimo i okrećemo glavu, s nadom da neće pokucati na naša vrata. Zato je važno da dolazimo na mjesta poput Ludbrega, da se oslonimo na ljude i da budemo dobra promjena koja treba društvu. Za to nam treba hrabrosti i vjere u pobjedu dobra, za to nam trebaju pozitivne priče, za to nam trebaju ovakva mjesta poput ovog našeg prošteništa koje nam je kao najbolji prijatelj koji uvijek u nama vidi dobrotu za koju se vrijedi boriti. Proštenište u Ludbregu nam govori da od vjere u pobjedu dobra ne smijemo odustajati. Znam da to nije lako, ali pružimo jedni drugima priliku u strpljenju. I zato neka vaš dolazak u Ludbreg bude putokaz - zaključio je Bilić.