FOTO Cestička vina sve bolja i bolja: tko su dobitnici priznanja na izložbi "VIN-CE 2023."? Foto: Krešimir Đurić

FOTO Cestička vina sve bolja i bolja: tko su dobitnici priznanja na izložbi "VIN-CE 2023."?

IHR/Varaždinske vijesti | 11.2.2023. u 18:50h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama DVD Babinec danas je održana 5. izložba vina "VIN-CE 2023", koju je organizirala Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica uz potporu Općine Cestica.

- CESTICA Šampion 5. izložbe "VIN-CE 2023.“ je Sauvignon-suhi Vina Furjan

Ove godine vinari i vinogradari predali su ukupno 134 uzoraka vina te 13 uzoraka likera i rakija za izložbu, a osvojeno je čak 37 zlatnih odličja. Predsjednik Udruge Marijan Županić pozdravio je sve vinare i vinogradare koji su se okupili na ovoj izložbi te je čestitao svima čija su vina, likeri i rakije nagrađeni.

DSC_3598.JPG

- Ocjenjivačka komisija je rekla svoje, protiv te ocjene se ne može. Zahvaljujem svima što ste se odazvali na ovu izložbu jer godina iza nas nije bila dobra. Prvo je bilo previše kiše i vlage, a onda nas je pogodila suša i vrućina. Sve nam je to donijelo problema u podrumarenju, no oni koji su pratili sve promjene u vinima proizveli su jako dobra vina. U prosjeku su vina bolja nego prije pet godina. Zašto? Prije pet godina nismo imali tako veliki postotak visoko ocijenjenih vina i likera. Od 147 uzoraka vina koja su pristigla na izložbu imamo čak 27 vina koja su osvojila zlatna odličja te još 10 rakija i likera, znači sveukupno 37 zlatnih odličja - zadovoljan je Županić koji se zahvalio vinogradarima na trudu koji ulažu u proizvodnju.

Čestitke vinogradarima uputio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je ustvrdio kako se kvaliteta vina na cestičkom području podigla na jednu zavidnu razinu, što dokazuju i brojna osvojena odličja na ovoj izložbi.

DSC_3594.JPG

- Mi na području naše općine imamo više vinogradara koji proizvode između 20.000 i 150.000 litara vina godišnje te su se svrstali u red boljih proizvođača vina sjeverozapadne Hrvatske. Zadovoljan sam jer smo po kvaliteti vina sada u rangu sa susjednom Slovenijom, čija su vina po kvaliteti nekad bila daleko iznad naših. Razvojem turizma koji je započeo u našem kraju sada imamo turistički sadržaj: gosti koji dolaze u našu općinu imaju priliku ne samo zadržati se na seoskim turizmima i uživati u domaćoj hrani, nego i kvalitetnim vinima - rekao je načelnik Općine Cestica te najavio kako će i dalje podržavati rad Udruge, ali i sve vinare i vinogradare.

- Jedna trećina naše općine je brežni dio i zahvaljujući vama veliki dio je obrađeni. Da vi ne radite, bregi bi nam bili pusti. U našoj općini Cestica vezani smo uz vino i zato kroz projekte i programe koje imamo potičemo vinogradare i vinare te ćemo to činiti i dalje. Ove jeseni raspisat ćemo nove mjere za sufinanciranje projekata u poljoprivredi, vinara i vinogradara i tako doprinijeti daljnjem razvoju - rekao je Korotaj.

DSC_3632.JPG

Najbolje ocijenjeno vino, šampion 5. izložbe "VIN-CE 2023.“ je Sauvignon-suhi vinarije Vina Furjan.

- Mi smo jedna manja obiteljska vinarija. Imamo oko 4,5 hektara svojih vinograda s oko 20.000 čokota te proizvodimo sedam različitih sorti grožđa, od koje je naša perjanica i šampion ove izložbe Sauvignon premium, koje već dugi niz godina osvaja zlata na praktički svakoj izložbi za koju smo se prijavili. Jedino je na Decanteru 2022. godine u Londonu osvojio srebro s 92 boda, što je ipak, između 18.000 uzoraka, veliki uspjeh. Svako priznanje i osvojena medalja je poticaj za daljnji rad, za daljnja ulaganja i proizvodnju novih vina, pa smo tako prije dvije, tri godine krenuli i s proizvodnjom pjenušca - doznali smo od Tomislava Furjana, vlasnika i voditelja vinarije Vina Furjan.

ova.JPG

Podijeljena su priznanja i nagrade vrijednim cestičkim vinogradarima i vinarima koje su uručili načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, predsjednik cestičke Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Marijan Županić te Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Sve je zabilježio naš fotoreporter Krešimir Đurić.