Film "Varaždinska Regina angelorum" za rođendan Gradu Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Film "Varaždinska Regina angelorum" za rođendan Gradu Lepoglavi

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.12.2017. u 22:00h | Objavljeno u Našim krajem

U okviru višednevnog programa obilježavanja Dana grada Lepoglave, dana lepoglavske župe i 20 godina od dobivanja statusa grada prikazan je film "Varaždinska Regina angelorum".

Riječ je o znanstveno-obrazovnom filmu koji prikazuje štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji nastalom u okviru projekta "Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine" Udruge Prosoli i Real Media grupe .

Među marijanskim svetištima predstavljenima u filmu važno mjesto pripada Lepoglavi, a uz ostala marijanska svetišta na području Varaždinske biskupije predstavljena je kapela Majke Božje Snježne u Žarovnici te crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

Naglasak je pri tom stavljen na barokno razdoblje i tadašnja dostignuća u arhitekturi, kulturi i umjetnosti. U tom se kontekstu spominje i kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi te znameniti lepoglavski pavlini.

Uoči prikazivanja filma projekt su predstavili scenaristica i voditeljica projekta - znanstvena savjetnica u HAZU-u dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek te producent filma Alojzije Prosoli. Istaknuli su da navedeni projekt povezuje povijest, hrvatsku književnost, povijest umjetnosti, etnologiju i povijest glazbe.

Dobrodošlicu im je u Lepoglavu ispred Grada Lepoglave poželio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, a ispred domaćina ravnateljica Gradske knjižnice Karmela Geček.