Energetskom obnovom zgrade Općine Sračinec do značajnih ušteda Foto: Općina Sračinec

Energetskom obnovom zgrade Općine Sračinec do značajnih ušteda

Varaždinske vijesti | 1.11.2018. u 11:44h | Objavljeno u Našim krajem

Zgrada Općine Sračinec stara je više od 100 godina i jedan je od najprepoznatljivijih objekata u Sračincu. U njoj je nekad bila škola, dječji vrtić i ambulanta, a od osnutka Općine Sračinec, u njoj djeluje Općinsko vijeće, načelnik i općinski službenici.

Iako se dobro održava, došlo je vrijeme za temeljitu rekonstrukciju, prije svega dijela koji će utjecati na uštedu energije.

sracinec_-_obnova_opcinske_zgrade_3.jpg

- Općina Sračinec aplicirala je Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja s projektom energetske obnove ove zgrade. Uvjeti su bili poprilično rigorozni, projektom smo morali dokazati značajnu uštedu, a po dobivenim bodovima to smo i uspjeli. Ukupna vrijednost projekta po troškovniku bila je nešto veća od milijun kuna, a Ministarstvo nam je odobrio projekt s 880.000 kuna priznatih troškova. Tako ćemo od Fonda dobiti 503.000 kuna za provedbu projekta. Općina Sračinec je trebala sudjelovati s 377.000 kuna, no i taj smo dio smanjili apliciravši s našim projektom prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, pa nam je iz njihovog Fonda za sufinanciranje EU projekata odobreno 70% sufinanciranja, odnosno 264.000 kuna. Na ovaj smo način udio vlastitih sredstava smanjili na minimum. Natječaj za radove je u toku i očekujem da će radovi započeti ove godine - rekao nam je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Zgrada Općine dobit će novu termo fasadu, novu stolariju, unutarnji prostori bit će osvijetljeni LED rasvjetom, a uštede će se ostvariti i kroz korištenje podizača topline. Obnovit će se i stropni dio prizemlja kroz koji se gubi značajni dio toplinske energije u mjesecima grijanja. Da se ne radi o jednostavnom projektu, dokazuje i hrpa projektne dokumentacije potrebne da se jedan ovakav projekt ostvari.

sracinec_-_obnova_opcinske_zgrade_1.jpg

sracinec_-_obnova_opcinske_zgrade_2.jpg