EcoSmartCities: Podzemne digitalne platforme za prikupljanje otpada stižu u Ludbreg

vv | 18.11.2017. u 22:01h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Uspostava ekološkog, pametnog i održivog sustava gospodarenja otpadom, koji se namjerava uspostaviti uvođenjem inovativnog sustava za pametno zbrinjavanje otpada u obliku podzemnih platformi te pametnih kanta za smeće, glavni je cilj  projekta Ecological Smart and Sustainable Cities, čija je provedba započela u Ludbregu 1. listopada. Uz Grad Ludbreg, projektni partner je mađarski Zalaegerszeg, a projekt koji su sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine podržava  Zajedničko tajništvo Mađarska-Hrvatska.

-Ovo je već treći projekt koji se provodi u suradnji s mađarskim gradovima, a poseban je zbog svoje usmjerenosti na ekološko pitanje odnosno na zbrinjavanje otpada. To je posebice važno u aspektu uvođenja najnovije uredbe o gospodarenju otpada kojom su svi gradovi zapravo prisiljeni učiniti jedan iznimno veliki korak u zbrinjavanju otpada. Na ovaj smo se projekt prijavili jer smo željeli istražiti koje su mogućnosti jednog suvremenog načina gospodarenja otpadom. – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, najavljujući postavljanje digitalnih podzemnih sustava koji će pratiti zbrinjavanje otpada.

Najveća novost ovog projekta je postavljanje dviju podzemnih digitalnih platformi koje će pratiti proces prikupljanja otpada, a postavit će se u najnaseljenijim dijelovima grada. Postavljanje takvog sustava neće utjecati na promjenu cijena zbrinjavanja otpada koju građani sada plaćaju.

Osim poboljšanja infrastrukture nužne za zbrinjavanje otpada, projekt obuhvaća i edukaciju građana kroz osiguravanje vidljivosti i diseminaciju informacija široj javnosti te analizu javnog mijenja.

ludbregkante 

Na konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije, Robert Vugrin.

 - Ludbreg je jedan moderan i inovativan grad koji želi biti drugačiji, koji želi nove ideje, koji želi pokazati i biti primjer Hrvatskoj o tome kako se razvijati. Ovaj projekt sam po sebi odnosno po svom obujmu nije toliko velik koliko je zapravo odličan pokazatelj u kojem smjeru Ludbreg razmišlja. – rekao je Vugrin.

U predstavljanju projekta sudjelovao je predstavnik grada Zalaegerszega Tibor Nagy, voditelj projekta za Grad Zalegerszeg  Buzu Lásló, voditeljica projekta za Grad Ludbreg Josipa Grđan te programski i komunikacijski menadžer

Zajedničkog tajništva Mađarska-Hrvatska Tvrtko Čelan.

-Projekt je sada na samom početku stoga je još prerano govoriti o rezultatima, ali u svakom slučaju ideja i sam početak je odličan. Zbrinjavanje otpada je jedan suvremeni problem, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu tako da je i nama drago da je ovaj projekt prošao u toj ogromnoj konkurenciji. Iskustva i suradnja s mađarskim susjedima je jako dobra, a to potvrđuje i 169 projekata koje smo zajednički proveli i koje provodimo od kojih 25 milijuna kuna odlazi na hrvatsku i mađarsku stranu – rekao je Tvrtko Čelan.

Cilj projekta EcoSmartCities je pozitivno utjecati na promjenu svijesti kod građana, povećati stupanj recikliranja i razvrstavanja otpada i uspostaviti pametan sustav gospodarenja otpadom koji se temelji na inovativnoj infrastrukturi, pametnim rješenjima i najnovijim dostignućima na području gospodarenja otpadom. Njegova ukupna vrijednost iznosi 204.943,00 eura, a  predviđeno trajanje je 16 mjeseci.