Dva grada i četiri općine potpisali Sporazum koji će omogućit kretanje bez propusnica

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.4.2020. u 12:52h | Objavljeno u Našim krajem

U Novom Marofu su u subotu predstavnici gradova Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te općina Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica i Visoko potpisali Sporazum o zajedničkom organiziranju obavljanja poslova civilne zaštite.

Tako će ovi gradovi i općine zajednički organizirati obavljanje poslova civilne zaštite na području svoje teritorijalne nadležnosti, i to tako da će koordinirati poslove i aktivnosti djelovanja sustava civilne zaštite u protuepidemijskim mjerama i aktivnostima protiv koronavirusa (COVID-19).

Mjere civilne zaštite na području djelovanja koordinacije odnose se jedinstveno na sve građane, uključujući i mogućnost slobodnog kretanja unutar granica područja koordinacije, bez izdavanja propusnica. Propusnice za putovanja izvan granica područja koordinacije izdaje svaka jedinica lokalne samouprave za sebe odnosno njezin stožer civilne zaštite, sukladno odlukama i uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prema mjestu prebivališta i stalnog boravišta osoba za koje se propusnica izdaje.

Sporazum će se dostaviti na daljnje postupanje Stožeru civilne zaštite Varaždinske županije, a primjenjuje se nakon što bude dostavljen Ravnateljstvu policije od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o čemu će biti obaviješteni nadležni lokalni stožeri.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić i načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Gradonačelnik Novog Marofa je zahvalio građanima na pridržavanju mjera i uputa nacionalnog Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čime čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

– Potpisivanjem ovog sporazuma omogućit će se kretanje bez propusnica na području dva grada i četiri općine koje su i prostorno zajedničko područje. Olakšat ćemo život našim građanima, no i dalje ih pozivam da budu oprezni i odgovorni, da se striktno pridržavaju mjera i uputa. Samo zajedničkim naporima može imati uspjeha u borbi protiv ove epidemije – poručio je Jenkač.